Miljardsatsningarna på försvaret de kommande åren handlar framför allt om personalen.
– Vi måste stabilisera personalförsörjningen, säger socialdemokraternas Peter Hultqvist, ordförande i Försvarsutskottet.
När Försvarsberedningens presenterade sin rapport under förmiddagen hamnade mycket fokus på oenigheten mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. S vill satsa ytterligare 900 miljoner kronor i förstärkning till försvaret. Något man inte fick igenom.
Av extrapengarna ville Socialdemokraterna framför allt satsa på personal och en mindre del på förbanden enligt Peter Hultqvist ordförande i Försvarsutskottet.
– Det behövs för att stabilisera personalförsörjningssystemet och för att öka övningsverksamheten i förbanden. Detta bidrar i sin tur till en högre militär förmåga, säger Peter Hultqvist.
Att satsa på personal innebär i praktiken att stoppa minskningen av personal.
– Det handlar om att stoppa försvagningsprocesser, om att stabilisera personalförsörjningen. Det handlar också om att utöka övningsverksamheten, säger Peter Hultqvist.
Att prioritera försvaret i stället för exempelvis säkerhetspolitiken tycker Peter Hultqvist är rätt bedömning.
– Men säkerhetspolitiken och försvarspolitiken hör ihop, de är båda kommunicerande kärl. De är en del av en gemensam helhet och ska inte ställas mot varandra, säger Peter Hultqvist.
Han framhåller att den militära förmågan måste fungera.
– Det finns så många behov som är eftersatta inom försvarsmakten. Vi måste öka satsningen på försvaret och på den militära förmågan med tanke på utvecklingen i vår omvärld, säger Peter Hultqvist.
Han oroas framför allt över den militära upprustning som pågår i Ryssland.
– Med sin negativa aktivitet i förhållande till Ukraina, med annekteringen av Krim och folkrättsvidriga aktioner så måste vi se om vårt hus när det gäller försvarsmakten, säger Peter Hultqvist.
Trots oenigheten kring satsningens storlek så är partierna överens om det som presenterades i rapporten.
– Om detta genomförs så höjer vi Sveriges militära förmåga och vi fördjupar det nordiska samarbetet. Det blir en ökning som är märkbar. Det graderar upp Sveriges försvar och det blir en tydlig signal till omvärlden, ifall vi genomför det som vi är överens om, avslutar Peter Hultqvist.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.