Magdalena Andersson och Mikael Damberg under måndagens pressträff.

Politik Socialdemokraterna går till partikongress på temat Ny riktning för Sverige. På måndagen presenterade Magdalena Andersson och Mikael Damberg delar ur partistyrelsens förslag på nya politiska riktlinjer på det ekonomiska området.

Investeringsbank, en totalförsvarsfond och ökat stöd till barnfamiljer. Det var några av huvudpunkterna när Magdalena Andersson och Mikael Damberg presenterade delar av den ekonomiska politik som ska läggas fram för kongressen i maj. Det handlar om ökade offentliga satsningar där man också vill kroka arm med privat kapital för att möjliggöra viktiga investeringar. Ett förändrat världsläge motiverar att politiken kliver fram på ett annat sätt än tidigare, att samhället tar en aktiv roll. För fler jobb, högre löner och ökad tillväxt, inledde Magdalena Andersson.

Ett protektionistiskt synsätt

Förutom den politiska utvecklingen på hemmaplan har man också behövt ta hänsyn till ett oroligt världsläge när förslagen har utformats. Något som har fött ett mer protektionistiskt synsätt, menar Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena Idé.

– Det som är nytt är att man talar om en mer protektionistiskt inriktad ekonomisk politik som ett resultat av geopolitiska oroligheter och att andra länder också börjat fokusera mer på att skydda inhemska industrier. Det är uppenbart att Sverige måste hänga med i den utvecklingen om man inte ska lämnas efter, säger hon.

Vikten av att staten krokar arm med svenskt näringsliv framhölls av både Andersson och Damberg. Partistyrelsen föreslår en svensk investeringsbank för samordning och utveckling inom områden som AI, grön omställning och energiteknik. Detta för att kunna möta teknologiskiftet och samtidigt öka investeringstakten. Med en svensk tillväxtpakt mellan politik, industri och forskning ska man också kunna peka ut områden där Sverige kan förväntas vara i framkant. Målet är reallöneökningar för löntagare.

– Vi vill sluta en svensk tillväxtpakt där industrin, forskningen och arbetsmarknadens parter tillsammans arbetar för en färdplan för hur svensk industri ska stärkas, säger Mikael Damberg, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Utöver fokus på nya innovationer vill man genom statliga investeringsstöd och statliga byggkrediter öka bostadsbyggandet. Mer resurser ska också gå till järnvägsunderhåll – som staten bör ta tillbaka kontrollen över, enligt Socialdemokraterna.

Elinor Odeberg, chefsekonom Arena Idé.

Fokus på försvaret

Andra viktiga satsningar gäller försvaret. Satsningar som ska möjliggöras genom att låna till en så kallad totalförsvarsfond. Något som ska underlätta den snabba utbyggnaden av det militära försvaret. Elinor Odeberg framhåller att även höjda skatter kan behövas framåt för att genomföra investeringarna som krävs. Om det handlar om permanenta utgiftsökningar så ska det företrädesvis skattefinansieras, menar hon.

– Det är bra att man förändrar sin politik i takt med att omvärldshändelserna kräver det, men det kommer inte bara krävas ökad lånefinansiering, det kommer också att krävas skattehöjningar och där har Socialdemokraterna ännu inte gett besked kring vad det är för skattehöjningar man vill se, det har heller inte regeringen gjort. För att klara våra välfärdsambitioner måste skatterna också höjas.

Hon lyfter även fram att politikerna behöver titta på andra viktiga infrastruktursatsningar för att öka vår produktivitet, konkurrenskraft och levnadsstandard. Lånefinansiering bör inte bara vara aktuellt endast för försvaret.

– Det finns en risk att både kärnkraft och försvar äter upp väldigt mycket av det låneutrymme som vi skulle kunna använda till andra viktiga infrastruktursatsningar, säger Elinor Odeberg.

Mer pengar till barnfamiljer

Budskapet på presskonferens var även att partiet vill göra upp med marknadens misslyckanden, vinster ska inte läcka ut ur välfärden. Det talades även om barnfattigdomen, som är den högsta i Norden. Barnfamiljer är samtidigt den grupp som har drabbats hårdast av inflationen. Familjepolitiken ska ses över, enligt Mikael Damberg, och man vill bland annat höja barnbidraget. Det förstärkta bostadsbidraget för barnfamiljer ska dessutom bli permanent.

– Vanligt folk ska sättas främst i den ekonomiska politiken. Välståndet ska märkas i vardagen för vanliga löntagare, säger Mikael Damberg.