Rekordfå inspektioner och lägre kompetens bland inspektörerna. Det är resultatet av alliansregeringens omorganisering av Arbetsmiljöverkets inspektionsverksamhet, slår Riksrevisionen fast i en granskning.
Trots att anslagen till Arbetsmiljöverket ökat de senaste åren har antalet inspektioner på arbetsplatserna minskat. Och det ganska dramatiskt. I fjol genomfördes minst antal inspektioner sedan 1998 – 14 000 stycken. Det är en minskning med en tredjedel sedan 2013. Det framkommer i Riksrevisionens granskning av Arbetsmiljöverket.
Det är främst arbetsplatsbesöken som har minskat. Inspektioner vid skyddsombudsstopp exempelvis, har legat relativt stilla de senaste åren. En förklaring är att den administrativa bördan har ökat, inspektörerna ägnar bara 30 procent av sin arbetstid ute på arbetsplatser.
En annan anledning är den stora omorganisering av inspektionsverksamheten som alliansregeringen genomförde under 2013 och 2014 med det uttalade syftet att öka flexibiliteten. Man slog ihop tre inspektionsavdelningar till en och antalet regionkontor minskades. Samtidigt förändrades inspektörernas uppdrag. I stället för att fokusera på branscher skulle de nu fokusera på sakområden, exempelvis ergonomi. Den dåvarande oppositionen, fack och arbetsgivare varnade för att branschkunskapen skulle minska med bristande kvalitet och effektivitet som konsekvens.
Nu kan Riksrevisionen konstatera att de fick rätt. Arbetsmiljöverket själv uppger i Riksrevisionens rapport att man anställer personer med god kommunikativ förmåga snarare än experter inom en viss bransch. Vilket i sin tur leder till att många arbetsmiljöinspektörer känner sig osäkra när de genomför granskningar i branscher de saknar djup kunskap om.
»Man måste lära sig branschen och dess kultur och förkortningar för att kunna inspektera. Det tar tid att bli bra på att inspektera i en bransch, man kan inte hjälpa till att flytta fram positionerna utan man kan bara hålla sig till den grundläggande nivån om man inte kan branschen.«, säger en inspektör i rapporten.
Vidare tycker bara 65 procent av inspektörerna som ansvarar för flera olika branscher att deras kompetens tas tillvara på ett bra sätt. Och enbart 58 procent av dem som inspekterar byggbranschen tycker att tillsynsverksamheten fungerar bra. Ett annat stort problemområde är hur verket hanterar de årliga 1 600 tipsen om bristande arbetsmiljö. Bland annat registreras de på ett sådant sätt att det inte går att se hur många tips som inkommit rörande en specifik arbetsplats. Bara två procent av inspektörerna tycker att Arbetsmiljöverket sköter tipsen på ett bra sätt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.