Foto: Yakov Fedorov/Wikimedia

Påvens död I lördags begravdes påve Franciskus, 88 år gammal. Dagens Arena går igenom tio saker du kanske inte visste om påven och påvedömet.

Vad gör en påve? 

Påven är den högsta ledaren för katolska kyrkan och biskop i Rom. Han är också statsöverhuvud för Vatikanstaten. Påvens uppgifter går bland annat ut på att välsigna turister och pilgrimer i Rom samt att hålla en audiens varje vecka för cirka 5 000 pilgrimer. Påven är också ansvarig för att hålla i mässor vid religiösa högtider som jul och påsk. För senare påvar har jobbet också inneburit många resor. Det handlar dels om att möta katoliker och präster i andra länder men också om möten med statsöverhuvuden och politiska ledare. 

Vem kan bli påve?

Enligt den kanoniska lagen, den katolska kyrkans kyrkolag, kan alla döpta manliga katoliker bli valda till påve. I över 600 år är det dock endast kardinaler, en sorts särskilda biskopar vilka fungerar som rådgivare åt påven, som valts till ämbetet.

Hur går valet av en ny påve till?

Valet av en ny påve påbörjas mellan 15 och 20 dagar efter påvens död. Då hålls en så kallad konklav i Sixtinska kapellet i Vatikanstaten i Rom. En procedur som nyligen dramatiserats i filmen Konklaven, med Ralph Fiennes i huvudrollen. Det är kardinalerna som väljer en ny påve. Det finns över 250 kardinaler, varav alla är män och de flesta är hemmahörande i Europa. Av dessa är det 120 stycken som får delta i påvevalet. Det finns en regel som säger att kardinaler som fyllt 80 inte får rösta i valet. Hur de röstberättigade väljs ut i övrigt är inte känt. En ny påve måste väljas med två tredjedels majoritet. 

Påvevalet har nyligen dramatiserats i filmen ”Konklaven” med Ralph Fiennes i huvudrollen. Foto: Focus Features.

Vad betyder ordet påve?

Ordet påve kommer från det grekiska ordet páppas och betyder fader. Ordet har sedan kommit att betyda biskop eller patriark. Titeln användes först på 200-talet av patriarken av Alexandria. I den västerländska kristendomen användes termen till en början för alla biskopar, men under 400–500-talet började det användas exklusivt för biskopen i Rom. 1073 bestämde påve Gregorius VII att ingen annan katolsk biskop fick inneha titeln.

Vem var den förste påven?

Enligt myten i den katolska kyrkan var Jesus lärjunge Petrus den förste biskopen i Rom, och därmed den ursprungliga påven. Det fanns starka intressen från den katolska kyrkan att göra Petrus till den första påven. Skälet är att Jesus enligt evangelierna säger: ”Du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka” (Matt. 16:18). Något som innebär att påven i förlängningen blir kyrkans ledare.

Men enligt Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, är de historiska bevisen för detta svaga. Det berättar han i en intervju i Dagens Arenas podd Magasinet.

– Det finns inga belägg för att Petrus satte sin fot i Italien över huvud taget. Det här är en myt som man successivt skapar i Rom under hundratals år, säger Harrison i programmet

Faktum är att kronologin över påvarna de första 200 åren är omtvistad, eftersom listorna över dessa inte skrevs ned förrän på 200-talet efter Kristus. 

Enligt myten i den katolska kyrkan var Jesus lärjunge Petrus den förste biskopen i Rom, och därmed den ursprungliga påven.

Hur många påvar har det funnits?

Påve Franciskus var den 266:e påven enligt den officiella räkningen. Det innebär att den nya påven kommer att bli nummer 267. 

Vilken påve har suttit längst?

Enligt myten ska den förste påven Petrus ha varit påve i 34 år, vilket är längst i historien. Det råder dock många oklarheter kring Petrus som påve, och det är omtvistat om han ens besökte Rom. Pius IX, med sitt 31 år långa pontifikat (1846–1878), är utöver Petrus den påve som suttit längst. 

Vilken påve har suttit kortast tid? 

Johannes Paulus I satt endast 33 dagar som påve innan han dog av en hjärtattack i september 1978. Hans död har omgetts av konspirationsteorier, men det har inte framkommit några bevis som skulle peka på att han inte dog en naturlig död. Men trots att han endast var påve i 33 dagar är Johannes Paulus I faktiskt inte den person som varit påve under kortast tid. Urban VII hann bara vara påve i 13 dagar i september 1590 innan han dog av malaria. Faktum är att hela nio personer har varit påvar under kortare tid än Johannes Paulus I. 

När påve Benedictus XVI avgick 2013 var han den förste påven att lämna sin post i förtid sedan Gregorius XII 1415. Foto: Pixabay

Har det hänt att någon vägrat att bli påve?

Det är ovanligt. Men det har faktiskt hänt vid några tillfällen att en kandidat har vägrat att ställa upp i ett påveval. 1271 ska St. Philip Benizi enligt uppgift ha flytt och hållit sig gömd tills en annan person valdes till påve. Senast en kandidat vägrade att bli påve var 1978. När Milanos dåvarande ärkebiskop kardinal Giovanni Colombo började få röster ska han ha klargjort att han skulle vägra att acceptera ämbetet om han blev vald. 

Hur ovanligt är det att en påve avgår?

Det normala är att en påve innehar posten tills han dör. Att en sittande påve avgår i förtid är ytterst ovanligt. När påve Benedictus XVI (företrädare till nyligen avlidne påve Franciskus) avgick 2013 var han den förste påven att lämna sin post i förtid sedan Gregorius XII 1415. Det finns historiska bevis för att åtminstone sex stycken, inklusive Benedictus XVI, lämnat posten som påve före sin död.

Källor: Time, ABC News, NBC News, BBC, Vatikanen