LO-kongress 2024 Dagens Arena har gått igenom turerna kring ordförandevalet. Från Susanna Gideonssons besked att hon inte ställer upp för omval till valet av Johan Lindholm på LO-kongressen.
Den 23 januari berättar LO-ordföranden Susanna Gideonsson i en intervju i Dagens Nyheter att hon bestämt sig för att inte ställa upp för en mandatperiod till. Tidigare har Gideonsson, som valdes till ordförande 2020, sagt att hon skulle ställa upp till omval på LO:s kongress i maj. Ett beslut som nu alltså ändras.
– Den enkla anledningen är att 2023 var ett riktigt skitår på det personliga planet. Flera nära släktingar och vänner dog. Under julhelgerna frågade jag mig om jag verkligen skulle orka jobba så intensivt som det krävs i fyra år till, säger hon till tidningen.
Omval av hela ledningen
Förste vice ordförande Therese Guovelin och avtalssekreterare Torbjörn Johansson har tidigare meddelat att de inte ställer upp för omval. Andre vice ordförande Lisa Bengtsson avgick redan 2021 med motiveringen att hon ville prioritera sin familj. Den posten har sedan dess varit vakant. Med Gideonssons besked står det därmed klart att hela LO:s ledning – bestående av en ordförande, två vice ordförande och en avtalssekreterare – kommer att bytas ut på kongressen.
Dagen efter Gideonssons besked intervjuas valberedningens ordförande Malin Ackholt av Dagens Arena. Ackholt som även är ordföranden i Hotell- och restaurangfacket (HRF) berättar att valberedningens mål är att försöka få fram ett förslag på en ny ledning med så god marginal som möjligt till kongressen i maj.
– Vi i valberedningen har som ambition att vi ska jobba skyndsamt med att försöka få fram det absolut bästa förslaget. Vi har inga ambitioner att hålla på de här frågorna när vi är klara, för vi tror att de vi kommer föreslå också måste få den bästa möjligheten att förbereda sig för ett uppdrag, säger hon.
Få alla förbund nöjda
Det ska visa sig att det inte blir riktigt som valberedningen har tänkt. Att hela LO:s ledning avgår på samma gång är ovanligt och det visar sig bli ett svårt pussel att lägga för valberedningen. Kanske inte så konstigt med tanke på att LO består av 14 förbund (från och med 21 maj 2024 är det 13 förbund då Målarna gått upp i Byggnads) och att alla vill ha en person som representerar deras intressen i ledningen.
När ny LO-ledning väljs gäller det att få alla förbund nöjda. De offentliganställda, med LO:s största fackförbund Kommunal i spetsen, vill ha inflytande. Detsamma gäller förstås för industri, bygg och service och handel. De två största fackförbunden Kommunal och IF Metall har nästan egen majoritet och har därför mycket att säga till om i valet av ny LO-ledning. Det betyder inte nödvändigtvis att man behöver ha någon av sina kandidater på ordförandeposten. Däremot uppges det vara viktigt att Kommunal och IF Metall finns representerade i ledningen.
Ackholt ställer upp
Den 14 februari, ungefär tre veckor efter Susanna Gideonssons besked att hon inte ställer upp för omval, meddelar Malin Ackholt i ett mejl till de anställda på HRF att hon står till förfogande för en post i LO:s nya ledning. Något som förbundets tidning Hotellrevyn rapporterar om i en artikel samma eftermiddag. I ett mejl till de anställda skriver Ackholt: ”Alla förbund som ingår i LO har också ett ansvar för organisationen. Jag har blivit nominerad till LO:s ledning och berättat att jag står till valberedningens förfogande.” Beskedet innebär samtidigt att Ackholt kliver av som valberedningens ordförande. Det blir IF Metalls vice ordförande Tomas With som tar över efter Ackholt.
Den 4 mars pekas Malin Ackholt ut som favorit till att ta över som ordförande, enligt källor till Expressen.
– Ackholt har störst chans att ta hem det, men det finns utmanare, säger en källa till tidningen.
Enligt artikeln i Expressen kan Ackholt också vara aktuell för posten som LO:s avtalssekreterare, en roll hon tidigare haft på HRF. Hon skulle i så fall konkurrera om positionen med IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä som i februari berättat för tidningen Arbetet att han är aktuell för rollen som avtalssekreterare på LO.
– Jag är nominerad och det innebär att jag står till förfogande för valberedningen, säger han till tidningen.
Brandt Ygeman ny favorit
I nästan två månaders tid är det relativt tyst kring valet av ny ledning. Dagens Arena är vid flera tillfällen i kontakt med valberedningens ordförande Tomas With, men möts av beskedet att det ännu inte finns något förslag att presentera.
En förklaring kan vara att LO:s hela ledning ska bytas ut den här gången.
– Det har varit extremt stökigt. Det var nog ingen som trodde att det skulle handla om val till alla poster, säger en källa till Dagens Arena.
Klart är i alla fall att det blir allt mer oklart om den tidigare utpekade favoriten Malin Ackholt är aktuell som ordförande.
I slutet av april får Dagens Arena tips om att en ny kandidat har dykt upp. Enligt Dagens Arenas källor är LO:s kanslichef Elisabeth Brandt Ygeman favorit till posten som ny LO-ordförande.
– Hon anses vara en person som kan samla ihop det här gänget. Jag tror att det är en fördel att hon jobbar som kanslichef, uppger en källa.
van Dorpel valberedningens förslag
Vad som händer sedan är oklart. Kanske gör valberedningen och förbunden bedömningen att Brandt Ygeman har en alltför nära koppling till det socialdemokratiska partiet. Inte minst på grund av maken Anders Ygeman som sitter i partistyrelsen och är ersättare i partiets verkställande utskott. Klart är i alla fall att det är ett helt annat namn som presenteras som valberedningens förslag till ny LO-ordförande en vecka senare.
Det är sen eftermiddag måndag den 6 maj, då SVT Nyheter publicerar en artikel om att det är Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel som kommer att nomineras som LO-ordförande av valberedningen. Mindre än en timme efter att SVT publicerat artikeln skickar LO ut ett pressmeddelande som bekräftar att van Dorpel föreslås som ny ordförande.
– Vi har nu arbetat fram ett förslag som både har en bred förankring bland förbunden och som tillsammans kan fortsätta att föra LO framåt, säger valberedningens ordförande Tomas With i pressmeddelandet.
Utöver van Dorpel föreslås Elektrikerförbundets Louise Olsson till förste vice ordförande, Kommunals Jessica Leiding till andre vice ordförande och IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till avtalssekreterare och tredje vice ordförande.
Bara några minuter efter att LO skickat ut pressmeddelandet får Dagens Arena tag på Pim van Dorpel på telefon. Han är glad och utstrålar framtidstro.
– Det känns fantastiskt roligt och jag känner mig ärad att vara valberedningens förslag. Jag ser fram emot att tillsammans med det här laget sätta LO på agendan igen, säger han.
Många förvånade
Att det är van Dorpel som till slut föreslås som ny LO-ordförande och inte HRF:s ordförande Malin Ackholt är överraskande, enligt en av Dagens Arenas källor.
– För mig är det helt obegripligt. Hon skulle inte gått ut och sagt att hon står till förfogande om hon inte trodde att hon hade stöd, säger källan.
Enligt uppgifter till Dagens Arena har över 20 personer varit nominerade till LO:s ledning. En uppgift gör gällande att det ska vara så många som 28 stycken som varit aktuella för de fyra posterna.
– Det känns som att de valt någon långt bak i leden. Det är illavarslande att de gått igenom så många namn utan att lyckas hitta någon, säger en källa.
En källa har haft en del att göra med van Dorpel under åren och beskriver honom som en person som ”inte utmärkt sig”. Att han är ett okänt namn för många, utanför den fackliga kretsen, är dock inget som bekymrar van Dorpel själv.
– Det är nog förvånande utifrån att jag är ett relativt okänt namn för många, men valberedningen verkar gilla hur jag resonerar, säger han.
I intervjun med Dagens Arena säger van Dorpel att han tror att hans tidigare uppdrag som vice ordförande för HRF kan hjälpa honom i hans nya uppdrag.
– Jag tar med mig erfarenheter från att jobba med medlemmar i små och medelstora företag där arbetstagarna ofta har utsatta villkor.
Dömd för rattfylleri
Allt är dock inte frid och fröjd. Dagen efter att valberedningen offentliggjort van Dorpels nominering skriver Arbetet en artikel om att den föreslagne LO-ordföranden dömts för grovt rattfylleri 2011. van Dorpel berättar för tidningen att han under många år kämpade med alkoholism och att han vid ett tillfälle tappade omdömet och satte sig bakom ratten, trots att han druckit.
– Jag tänkte igenom det så att jag inte körde när jag drack. Men vid det här tillfället klarade jag det inte. Det är något som jag ångrar djupt. Det jag gjorde var förkastligt. Men jag tar fullt ansvar för det och skrev också direkt in mig på kommunens behandlingsprogram. Det har varit en lång kamp, men i dag är jag nykter alkoholist. Den gången var det sista tillfället jag drack alkohol, berättar han för tidningen.
Han tror inte att det kommer att påverka hans möjlighet att bli vald till ny LO-ordförande.
– Det har varit känt för valberedningen så klart. Och de har ändå valt att nominera mig. Det är en bedömning som valberedningen får stå för. Men återigen så har jag aldrig nekat till detta. Det är också rätt långt tillbaka i tiden nu.
Trots Arbetets avslöjande blir det lite lugnare för valberedningen. Rattfylleridomen ligger långt tillbaka i tiden och det är något man tagit höjd för när van Dorpel nominerats.
Febril aktivitet i LO-borgen
Samtidigt börjar en febril aktivitet i LO-borgen i Stockholm. Tillsammans med LO:s kommunikationsavdelning förbereder van Dorpel sitt linjetal som ska hållas under kongressen. En retorikkonsult kontaktas också för att hjälpa den nya LO-ordföranden att vässa sin kommunikation. Enligt uppgifter till Dagens Arena är van Dorpel även inbokad för att medverka i TV4:s Nyhetsmorgon i anslutning till kongressen.
Men lugnet varar inte länge. Onsdag den 15 maj, mindre än två dygn innan LO-kongressen ska börja, får valberedningens ordförande Tomas With ett besked som ska ändra allt. With har precis klivit av ett flygplan på Arlanda, då han får ett samtal som berör nya detaljer kring Pim van Dorpels bakgrund. Detaljer som valberedningen inte känt till tidigare. Vad som sägs i det där samtalet vill With inte berätta, men han bekräftar för Dagens Arena att man direkt återupptar samtal med van Dorpel för att diskutera om han kan kvarstå som kandidat.
– Det är inget man kan släppa bara sådär. Jag hade ett uppdrag att föreslå en ledning, så vi fick prata igenom det igen innan vi kunde ta ett beslut, berättar Tomas With för Dagens Arena.
Förflutet i vit-makt kretsar
Uppgifterna som With får på onsdagskvällen handlar om att van Dorpel haft ett förflutet i vit-makt kretsar. I en intervju med tidningen Arbetet, efter att kongressen avslutats, berättar van Dorpel om vad som hände.
– I förra veckan fick valberedningen och LO påringningar om mitt förflutna och om min högstadietid. Det påstods att jag varit nynazist under min skolgång. Jag fick frågan om detta stämde.
Det hela handlar om att van Dorpel under högstadietiden varit en del av vit makt-miljöer och skinnskallekulturen i hemstaden Nyköping. Han förnekar dock att han varit nynazist.
– Jag bekände mig inte till nazismen på det sättet. Det var inget ord jag kunde använda hemma eftersom min pappa är född i Nederländerna under kriget. Min farfar var hamnarbetare och tvingades sitta i ett tyskt arbetsläger under några år. Men jag gjorde säkert vad som helst för att passa in. Jag har kanske heilat på fester, på fritidsgårdar. Det kan säkert finnas bilder och filmer. Men jag vet inte, säger Pim van Dorpel till Arbetet.
Okänt för valberedningen
Att van Dorpel haft en bakgrund i högerextrema kretsar i tonåren är inget valberedningen känt till och det är först på onsdagskvällen, mindre än två dygn till kongressens öppnande, som man får vetskap om detta.
– Det var modigt av Pim att berätta om sin bakgrund i en intervju. Så klart så kan även den som hamnat snett i sin ungdom få tunga fackliga uppdrag senare i livet, säger Tomas With då han intervjuas av TT efter att uppgifterna om van Dorpels bakgrund blivit offentliga.
Han fortsätter.
– Vårt problem. Det var att vi inte fick den här informationen innan vi lade vårat förslag. Det är ju ett jätteproblem för valberedningen att inte förfoga över allt.
Något som enligt With gjorde att van Dorpel inte kunde vara kvar som kandidat.
– Det skapar ju ett läge där vi då valde att gå vidare. Och det här förstod också Pim, säger With till TT.
Att han inte tog upp kopplingen till skinnskallekulturen under processen fram till nomineringen ser van Dorpel nu som naivt. Han menar att alla hans tankar kretsade kring alkoholismen och den rattfylla som han tidigare berättat om.
– Det andra var så undantryckt i mig att det inte ens fanns på kartan att ta upp, berättade han i intervjun med Arbetet.
Trodde det var ett skämt
På torsdagseftermiddagen, ett dygn innan LO-kongressen ska starta, är detta dock något som är okänt för de allra flesta. Det gäller även för de anställda i LO-borgen som håller på med de sista förberedelserna inför kongressen dagen därpå. Enligt uppgifter till Dagens Arena ska en retorikkonsult ha befunnit sig i LO-borgen under torsdagen för att öva med van Dorpel inför dennes framträdande på LO-kongressen. Han ska också haft ett möte inbokat för att träffa delar av personalen. Men på torsdagskvällen nås personalen av informationen att Pim van Dorpel hoppar av uppdraget som LO-ordförande av personliga skäl.
– Jag trodde det var ett skämt, berättar en anställd som Dagens Arena pratat med.
En annan person är lika förvånad.
– Jag höll precis på att läsa ett tal han skulle hålla, berättar den anställde.
Precis efter att personalen fått informationen skickas ett pressmeddelande ut om att van Dorpel hoppar av. Med bara timmar kvar till kongressens öppnande får valberedningen åter sätta igång sitt sökande efter LO:s nästa ordförande.
– Det blev ju en enorm tidspress för valberedningen att fixa det här. Men vi bestämde oss för att det skulle vi göra, berättar Tomas With för Dagens Arena.
Det första valberedningen gör är att arrangera ett möte med alla förbund strax innan pressmeddelandet går ut.
– Vi sa att nu är vi i det här läget och nu får alla sträcka upp sig och bidra till att vi löser det här. Och jag uppfattade direkt att det fanns en stor vilja till det, berättar Tomas With.
Lindholm åter het kandidat
En person som tidigare förekommit i förhandsspekulationerna och som nu åter är aktuell i rollen som ny LO-ordförande är Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Lindholm ses av många som en stridbar person och en av få inom LO-leden som vågar stå upp mot Socialdemokraterna. Det finns de som menar att LO inte haft en tillräckligt självständig ställning gentemot S. Uppfattningen är att LO tonat ner kritiken mot de uppgörelser partiet gjort över blockgränsen när det gäller till exempel skattepolitik, arbetsrätt och marknadshyror. Uppgörelser som ofta haft en negativ inverkan på LO:s medlemmar. För de som vill se ett tuffare LO som står upp mot Socialdemokraterna så anses Lindholm vara ett bra namn.
Lindholms höga ålder har använts som ett argument emot honom som kandidat. Lindholm är 60 och kan gå i pension vid 63 års ålder, enligt sitt pensionsavtal. Även om han skulle sitta kongressperioden ut så kommer han att vara 64 år vid nästa kongress och kan då sannolikt inte ställa upp för omval. Det kan dock vara en fördel, menar källor till Dagens Arena, då Lindholm skulle kunna fungera som en övergångslösning innan man hittar någon person som kan sitta flera mandatperioder.
Intensiva möten på fredagen
Men Lindholm är inte den enda personen det pratas om. Andra namn som nämns är Sekos ordförande Gabriella Lavecchia, Kommunals ordförande Malin Ragnegård, Metallordföranden Marie Nilsson och Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket. Om de två sistnämnda ska vara aktuella för ordförandeposten skulle det dock krävas att Veli-Pekka Säikkälä inte ställer upp som avtalssekreterare, då det enligt Dagens Arenas källor skulle vara svårt för de andra förbunden att acceptera att ha två företrädare för industrifacken i LO:s ledning. Om Malin Ragnegård skulle föreslås till ny ordförande skulle Kommunals Jessica Leiding behöva kliva av som kandidat till posten som andre vice ordförande. Lavecchia beskrivs i sin tur av Dagens Arenas källor som en radikal person som ofta tagit strid i LO:s styrelse, vilket skulle kunna göra att hon har mindre chans att bli vald.
Samtidigt som kongressen drar igång på Stockholm Waterfront på fredagen sitter LO:s valberedning i intensiva möten. Under dagen håller man möten med samtliga förbund för att få fram ett nytt förslag till LO-ordförande som alla kan vara nöjda med.
– De fick berätta vad de hade för förväntningar på en LO-ordförande i det här läget och sen fick de lätta hjärtat med namn också, säger Tomas With till Dagens Arena.
De tre övriga nominerade till LO:s ledning är också med i diskussionerna.
–En viktig ingrediens i det här var att de tre övriga i förslaget behövde känna sig delaktiga i processen, berättar With.
Håller på till 2 på natten
Samtidigt spekuleras det om att valet som är tänkt att hållas på lördagen ska senareläggas och i stället hållas på söndagen eller måndagen. Det förekommer till och med spekulationer om att kongressen skulle ge LO:s representantskap uppdraget att välja ny LO-ordförande vid ett senare tillfälle. Så blir dock inte fallet. Sent på fredagseftermiddagen går Tomas With upp i talarstolen och förkunnar att man utlyser ett nomineringsstopp för den nya LO-ledningen till klockan 18.00 samma dag.
Under hela kvällen diskuterar valberedningen de nomineringar som kommit in för att kunna presentera en ordförandekandidat på lördagen. Det visar sig att det är flera personer som är intresserade av att ta sig an rollen som LO-ordförande och diskussionerna fortsätter under fredagskvällen. Det har hunnit bli lördag morgon innan valberedningen till slut har ett förslag.
– Runt klockan 2 kände vi oss färdiga. Men vi satt så länge vi behövde. Hade vi behövt sitta hela natten så hade vi gjort det. Det går inte att stanna av en sån process när hjulen börjar rulla, berättar Tomas With.
Valet faller på Byggnads ordförande Johan Lindholm. Lindholm som befinner sig i lokalerna i Waterfront bekräftar att han kan ställa upp. På lördagsmorgonen görs en sista avstämning med förbunden så att det finns ett fullt stöd för Lindholm och den övriga ledningen. Det bekräftas, vilket gör att LO strax efter klockan 8 på lördagsmorgonen skickar ut ett pressmeddelande om att LO:s valberedning har nominerat Byggnads Johan Lindholm som ny LO-ordförande.
Ska samla LO
Att det blev just Lindholm finns det flera skäl till, enligt Tomas With.
– Vi behövde någon som kunde samla LO och samtidigt gå ut och ta diskussionen med media.
Några timmar senare står Lindholm i kongresshallen på Stockholm Waterfront och håller sitt första korta anförande som ny LO-ordförande.
– Jag kommer att ge allt för att flytta fram positionerna i livet och i arbetslivet för arbetare i hela Sverige. Men det här gör vi tillsammans. Det gör man inte på egen hand, säger en märkbart rörd Lindholm från talarstolen.
På lördagseftermiddagen får Dagens Arena en exklusiv intervju med den nyvalde LO-ordföranden. I intervjun berättar Lindholm bland annat att LO:s viktigaste frågor just nu är att öka organisationsgraden, få till en bra avtalsrörelse och att arbeta för en arbetstidsförkortning. Han får också möjlighet att beskriva hur han upplevt det senaste 1,5 dygnet.
– Hektiskt, intensivt men väldigt kul, svarar Lindholm.
Under LO-kongressens sista dag får Dagens Arena en intervju med valberedningens ordförande Tomas With, där han berättar om processen som ledde fram till valet av Lindholm och den övriga ledningen. Men han får också frågan om hur han ser på valberedningens arbete och om han tycker att de med facit i hand hade kunnat göra något annorlunda.
– Sånt här kan ju hända. Utöver det ser jag ingen anledning att kommentera det ytterligare, utan vårt uppdrag var att leverera och det såg vi till att göra. Det fanns en plan för när valen skulle ske på kongressen och de skedde exakt på de klockslagen.
Så hur skulle du sammanfatta den här kongresshelgen?
– Jag skulle sammanfatta den som extremt intensiv. Samtidigt är jag väldigt nöjd, glad och trygg med hur vi har landat, säger Tomas With.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.