Allmännyttan Dagens Arena har frågat riksdagspartierna hur de ställer sig till försäljningarna av allmännyttan och utmaningarna beståndet står inför. C och KD öppnar för statligt stöd för upprustning. V vill grundlagsskydda det allmänna ägandet av bostäder, medan C och S tycker ett förbud mot försäljning vore olyckligt. 

Nära 50 000 kommunala hyresrätter har sålts till privata bolag eller ombildats till bostadsrätter de senaste tio åren. Dagens Arena har i en artikelserie granskat hur försäljningarna påverkar hyresgäster och bostadsmarknaden. Ofta leder de till högre hyror, striktare inkomstkrav, flera ägarbyten och att billiga lägenheter försvinner.

Vi har skickat ut en enkät till riksdagspartierna med frågor om försäljningarna och några av de utmaningar allmännyttan står inför. Bland annat upprustningsbehovet. Ett nytt EU-direktiv ställer krav på energieffektivisering av fastigheterna för att uppnå klimatmålen. Sveriges Allmännytta uppskattar att det kan kosta allmännyttan 550 miljarder kronor.

C öppnar för statligt stöd

På den rödgröna sidan finns en viss splittring i synen på försäljningarna av allmännyttan. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot försäljningarna. Socialdemokraterna uppger att de är för en stark allmännytta men att det kan finnas goda skäl att sälja en del av beståndet, till exempel för att bygga nytt. De är dock emot försäljningar som görs ”i en ideologiskt betingad privatiseringsiver”. Centerpartiet menar att det kan vara rimligt med försäljningar, men i vissa fall ”olämpligt”.

Alla partier, förutom Vänsterpartiet, konstaterar att försäljningarna är en lokal fråga som avgörs av kommunerna, utifrån deras förutsättningar. Det är bara Vänsterpartiet som vill införa ett förbud mot försäljningarna och ombildningar. De vill också att ”det allmänna ägandet av bostäder grundlagsskyddas”. Både Socialdemokraterna och Centerpartiet menar att det ”vore olyckligt” att lagstifta mot försäljningarna.

Dagens Arena intervjuade i veckan V-ledaren Nooshi Dadgostar om försäljningarna av allmännyttan. Hon anser att synen på allmännyttan som en lokal angelägenhet är fel, eftersom Sveriges riksdag fattat beslut om ett bostadspolitiskt mål om goda bostäder åt alla. Läs intervjun här.

På den rödgröna sidan är Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet överens om att de vill se statliga investeringsstöd för nyproduktion och stöd för upprustning av allmännyttans bestånd. Centerpartiet öppnar upp för ett statligt stöd för upprustning av husen av klimatskäl, men påtalar främst behovet av skattereformer. Exempelvis vill man införa en låg moms på hyran, vilket enligt Sveriges Allmännyttan skulle innebära 10 procents lägre hyresnivå i nyproduktion.

Socialdemokraterna lyfter att de under 2021 införde ett tidsbegränsat stöd för energieffektivisering av flerbostadshus, men att det, och det statliga investeringsbehovet för hyresrätter, avvecklades av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna 2022.

L vill ha fri hyressättning

Inget av Tidö-partierna är emot försäljningarna av allmännyttan. Moderaterna och Sverigedemokraterna menar att det kan finnas anledning att sälja för att finansiera underhåll och nyproduktion. Liberalerna är positiva till ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt. Särskilt i utsatta områden där hyresrätten dominerar. Liberalerna menar att det är bra för att ”öka valfriheten och stärka den ekonomiska situationen”.

För att hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer i nyproduktion lyfter Tidö-partierna främst behovet att enklare plan- och byggregler. Liberalerna anser att fri hyressättning i nyproduktion är viktigt för att det ska byggas fler hyresrätter.

Vad gäller statliga stöd för energieffektivisering hävdar Kristdemokraterna först att det redan finns bidrag för allmännyttan att söka. När Dagens Arena påpekar att stödet avvecklades, av bland annat dem själva 2022, ändrar de sig och svarar att de ser ett behov av att staten stöttar kommunerna i denna omställning.

Moderaterna framhåller att man väntar på att Energimyndigheten ska redovisa genomförande och kostnad för EU-direktivet om energieffektivseringskrav i mars nästa år. Sverigedemokraterna anser att EU ska bidra till energieffektiviseringen, eftersom det är EU som ställer kravet.

Liberalerna uppger att de kan tänka sig statliga stöd för att motverka segregation.

Enkäten och partiernas svar

Socialdemokraterna

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

Kommunerna ansvarar för den sociala bostadspolitiken och har som ett av flera viktiga verktyg de allmännyttiga bostadsföretagen. Vi socialdemokrater menar att allmännyttan även i framtiden är ett viktigt redskap för kommunerna att öka bostadsbyggandet och klara bostadsförsörjningen. Socialdemokraterna har alltid och ska alltid stå upp för en stark allmännytta. Att sälja ut allmännyttan i en ideologiskt betingad privatiseringsiver är kontraproduktivt och minskar möjligheterna att erbjuda alla medborgare en god bostad.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Att lagstifta mot utförsäljning av allmännyttiga bostäder vore olyckligt. Det finns ibland goda skäl för ett allmännyttigt bolag att sälja en del av beståndet för att kunna bygga nytt. Varje kommun bör själva bestämma över hur de vill styra sitt allmännyttiga bolag. Det är en viktig fråga att värna.

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Den socialdemokratiska regeringen införde under 2021 ett nytt tidsbegränsat stöd för energieffektivisering i flerbostadshus. Syftet med stödet var att förbättra energiprestandan i flerbostadshus genom att förbättra lönsamheten och främja kostnadseffektiva åtgärder vid genomförandet av energieffektiviserande renoveringar. Stödet avvecklades av de högerkonservativa partierna vid beslutet om statens budget för 2022.

Behovet av ett riktat stöd för energieffektiviseringar är minst lika aktuellt som tidigare. Svenska folket ska skyddas mot höga elpriser. Vi socialdemokrater vill därför att 460 miljoner kronor satsas på energieffektivisering av flerbostadshus. Vare sig hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare i detta fastighetsbestånd bör lämnas ensamma att bära hela kostnaden för den stora samhällsnytta som skyndsamma och transparenta energieffektiviserings- och miljöåtgärder medför.

Utöver detta anser vi också att det bör övervägas att inrätta kompletterande statliga lån till storskaliga energieffektiviseringsåtgärder i samband med renovering.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

Sedan starten i slutet av 2016 fram till och med augusti 2022 beviljades investeringsstöd som omfattande drygt 57 000 bostäder, inklusive cirka 6 600 bostäder för studerande. Det handlar således om tiotusentals lägenheter, med omkring 1 500 kronor i lägre månadshyra jämfört med annan nyproduktion. Det har gjort skillnad för vanligt folk, inte minst i ett ekonomiskt osäkert läge. Investeringsstödet har även möjliggjort byggande av bostäder i kommuner där det knappast byggts något sedan 1990-talet. De statliga investeringsstöden har varit framgångsrika och bidragit till omkring 20 procent av alla hyresbostäder som byggts under de aktuella åren.

Vi ser en fortsättning av denna politik som nödvändig och har nu i opposition föreslagit dels en statlig byggstimulans i form av riktat produktionsstöd och dels statliga byggkrediter i form av en förmånlig statlig medfinansiering till nyproduktion.

Centerpartiet

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

Förutsättningarna varierar kraftigt mellan olika delar av landet och olika kommuner. I vissa fall är det sannolikt rimligt med försäljningar för att exempelvis få fram kapital för olika insatser i befintligt bestånd eller för nyproduktion. I andra fall är det mindre lämpligt. Vi menar att det är rimligt att man lokalt kan fatta beslut efter hur läget ser ut på den aktuella orten.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Det behövs en lång rad reformer för att åstadkomma en bättre fungerande bostadsmarknad. En bred skatteöversyn borde ha påbörjats för längesedan, till exempel. Men det kan som sagt, finns olika skäl till varför man väljer att sälja delar av beståndet, och det vore olyckligt om man från statligt håll överprövade kommunala beslut.

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Underhållet är eftersatt, och det beror delvis på att det är svårt att finansiera upprustningar om man inte höjer bruksvärdet, vilket leder till betydande hyreshöjningar. Vi medverkade till stöd för bland annat energieffektivisering i flerbostadshus under förra mandatperioden. När det kommer till klimatåtgärder kan det finnas anledning att överväga stöd i någon form.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

Vi har länge efterlyst en modern social bostadspolitik som underlättar för ekonomiskt utsatta hushåll. Skattereformer skulle kunna hjälpa. Införande av låg moms på hyran har diskuterats vilket skulle göra det möjligt för branschen att göra momsavdrag. Som en del i en större skattereform kan det vara intressant att överväga.

Miljöpartiet

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

Miljöpartiet är emot generella försäljningar av allmännyttan. Vi behöver värna allmännyttan och samtidigt bygga fler hyresbostäder till rimliga hyror. Försäljningar är dock lokala beslut utifrån lokala förutsättningar. Miljöpartiet vill skapa nationella förutsättningar för allmännyttan att kunna utvecklas och erbjuda ett bra boende till rimliga hyror. Genom en aktiv politik skapas bättre lokala förutsättningar att både behålla och utveckla en stark allmännytta.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Förekomsten av försäljningar av ekonomiska skäl minskar om det finns bra stöd från den statliga nivån.

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Miljöpartiet vill skapa förutsättningar för allmännyttan att kunna utvecklas och erbjuda ett bra boende till rimliga hyror. Fastighetsförsäljningar sker ofta utifrån svaga ekonomiska förutsättningar. Vi vill med kraftfulla stöd på 60 procent av kostnaden för energieffektiviseringar möjliggöra för allmännyttan att rusta upp sina fastigheter utan att behöva sälja delar av beståndet. Utöver detta stöd har vi även riktat renoveringsstöd för ekonomiskt utsatta områden, trygghetsmedel för fastighetsägare och stöd för gröna och trygga samhällen där det sista stödet riktar sig till bostadsområdet i stort. Utöver stöden ovan finns från och med 2026 EU:s sociala klimatfond där vi ännu inte vet hur pengarna ska fördelas, men energieffektiviseringar har nämnts.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

Miljöpartiet vill att investeringsstöd för byggande av hyresrätter och studentbostäder ska kunna användas. Det är en åtgärd som leder till fler bostäder med lägre hyror. Det är även angeläget att se över bygglovsprocesser för att kunna korta handläggningstider och därmed kostnader. Åtgärderna i svaret ovan leder även till att hålla nere hyreshöjningar vid större renoveringar. Miljöpartiet vill även se ett permanent förbättrat och värdesäkrat bostadsbidrag. Den som har för låga inkomster för att efterfråga bostad ska få möjlighet till det genom bostadsbidraget.

Vänsterpartiet

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

Vänsterpartiet är oerhört kritiskt till alla försäljningar av allmännyttiga hyresbostäder och anser att de omgående bör stoppas. Dessa bostäder spelar en avgörande roll för kommuner om de ska kunna föra en social bostadspolitik och kunna tillgodose bostadsbehovet för alla invånare – inte bara för de med goda ekonomiska förutsättningar. Vi motsätter oss försäljningar av allmännyttiga bostäder såväl till privata fastighetsägare som omvandling av desamma.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Vi vill att regeringen utreder hur ett långsiktigt förbud mot utförsäljningar och ombildningar de facto kan säkerställas. Vänsterpartiet vill helst se att det allmänna ägandet av bostäder grundlagsskyddas för att förhindra att tillgångar som byggts upp gemensamt säljs ut. I väntan på dessa åtgärder vill vi införa ett tioårigt moratorium för ombildning av hyresrätter. Under den perioden ska alltså inga ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt kunna ske. Vi vill också återinföra stopplagen som krävde tillstånd från länsstyrelsen för försäljning av kommunala bostäder.

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Vi vill införa ett renoverings- och energieffektiviseringsstöd som täcker en del av kostnaderna. Stödet ska knytas till såväl tydliga klimat- och miljökrav som krav på rimliga hyresnivåer efter genomförd upprustning. Under lång tid har det ägda beståndet fått statliga bidrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad via rotavdraget, vilket varit enormt kostsamt för skattebetalarna (närmare 200 miljarder från 2009 till idag) och ändå har inte rot bidragit till någon samhällsnytta i stort utan bara gynnat enskilda bostadsägare. Nu anser vi att det är dags för ett omfattande upprustningsprogram för hyresfastigheter, vilket dessutom i allra högsta grad kommer bidra till den så nödvändiga klimatomställningen och därmed gynna hela samhället. Vi avsätter pengar för detta i vår budget.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

Vi vill återinföra ett stöd för byggande av hyresrätter, med krav på både klimatsmarthet och hyresnivåer om stöd ska beviljas. Detsamma gäller för byggande av studentbostäder, samt mer specifikt även för byggande av flerbostadshyreshus i trä. Utöver detta vill vi införa statliga topplån. Dessa skulle minska byggbolagens kapitalbehov och göra det lättare för nya, och även mindre, aktörer att etablera sig. Dessutom föreslår vi etablerandet av ett statligt byggbolag, dels i syfte att minska beroendet av de stora byggjättarna och dels för att öka möjligheterna till en jämnare byggtakt som påverkas mindre av såväl konjunkturen som av i vilken region det behöver byggas nytt. Vi har avsatt pengar för samtliga förslag i vår budget.

Sverigedemokraterna

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

Hur omfattande en allmännytta ska vara bedöms bäst av den enskilda kommunen. Vi anser att allmännyttan fyller en viktig funktion och att det kan finnas anledning att sälja av delar av beståndet för att finansiera renoveringsbehov och nybyggnation.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Nej vi ser inga behov av att reglera kommunernas självbestämmande i frågan.

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Vi menar att regeringen behöver agera på EU-nivå för att Sverige ska få EU-finansiering för energieffektiviseringskraven. Det är helt orimligt att EU beslutar hur Sverige ska bygga eller renovera till höga kostnader, vilket drabbar svenska fastighetsägare direkt och hyresgäster indirekt då kostnaderna kommer att leda till än högre hyror. Staten kan inte betala för alla problem som andra orsakar. Ställer EU krav ska EU också stötta.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

Flera olika saker behövs för att förenkla och gynna byggnation och öka konkurrensen. Man behöver förenkla byggregler och -processer och minska antalet bostäder i upphandlingarna för att fler byggbolag ska kunna konkurrera. Det har exempelvis lagts fram förslag från Boverket på hur byggkraven kan lättas upp för studentbostäder. Vi menar att fler bygglovsbefriade lösningar hjälper till, exempelvis kommer Boverket att ta fram en modell för Sverigehuset som ifall det blir bygglovsfritt bidrar till förenklad och mindre kostsam byggprocess. Att lösgöra skyddad mark såsom reformerat strandskydd och förbättrade möjligheter att bygga i riksintresseområden skulle bidra till att gynna byggande i hela Sverige och bidra till flyttkedjor, så att exempelvis hyresrätter i städer lösgörs, samt troligen även bidra till att hålla nere priserna.

Liberalerna

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

Liberalerna har ingen nationell ståndpunkt om en generell försäljning av allmännyttan i Sverige. Det är en fråga för Liberalerna i respektive kommun.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Vi uttalar i vårt integrationsprogram ”Förortslyftet” att ”Människor ska ha rätten att själva bestämma om de föredrar att bo i en hyresrätt eller en ägd boendeform. I de utsatta områdena dominerar hyresrätten, som också är den dyrare boendeformen. Fler bostadsrätter och äganderätter behöver byggas, och skapas genom ombildning av hyresrätter, i utsatta områden för att öka valfriheten och stärka den ekonomiska situationen för dem som bor i utsatta områden.”

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Liberalerna anser inte att staten bör öka det generella stödet till allmännyttan, men är beredd att finansiera statliga åtgärder för att motverka till exempel segregation.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

Nyproduktion av hyresrätter ska stimuleras genom införandet av fri hyressättning i nyproduktion, inte genom generella bostadssubventioner. För att minska byggkostnaderna krävs en bostadsmarknad präglad av mer rörlighet och mer byggande. Det är en bostadsmarknad som är just en fungerande marknad, där fler människor kan bo utifrån egna önskemål och förutsättningar. Det är en bostadsmarknad med enklare plan- och byggregler samtidigt som de höga ambitionerna för tillgänglighet upprätthålls. Ökad konkurrens med fler aktörer och inflationsbekämpning för låga räntor bidrar också till lägre byggkostnader.

Kristdemokraterna

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

KD är positiva till ombildningar om initiativet kommer underifrån och det finns en majoritet för att ombilda. Men vi driver inte någon allmän utförsäljning.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Allmännyttan har en viktig funktion men det är samtidigt inte det enda sättet att uppnå social bostadspolitik. I grunden anser vi därför att kommunerna själva avgör bäst hur de löser bostadsfrågan i sin kommun, så eventuella begränsningar är inget vi driver på nationell nivå.

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Det har funnits ett bidrag för detta och vi ser att det kan finnas ett behov av att staten fortsatt behöver stödja i kommunerna i denna omställning. Exakt utformning får vi återkomma till. Samtidigt ligger också ett ansvar hos kommunerna att ta höjd för nya krav och ha en strategi för det. Investeringar i energieffektiviseringar är också något som på sikt ger sänkta omkostnader.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

En del är regelförenklingar så att det blir billigare att bygga och här har vi inlett ett arbete i regeringen. Dessutom behövs mer konkurrens på marknaden för byggmaterial. Om vi gör det billigare att bygga och bygger bort bostadsbristen kommer det i förlängningen få ner hyresnivåerna.

Moderaterna

1) Vad tycker ni om försäljningarna av allmännyttan?

Det är upp till varje kommun att avgöra om och hur stor allmännytta man vill ha. Att sälja eller ombilda lägenheter i allmännyttan är också ofta ett sätt att finansiera nybyggnation av nya allmännyttiga bostäder för att fylla behov på bostadsmarknaden.

2) Tycker partiet det är nödvändigt att motverka försäljningarna? Har ni i så fall något förslag på hur man kan göra det?

Nej, det är upp till varje kommun att besluta om.

3) En stor del av allmännyttans bestånd har stora underhållsbehov. Att uppnå de energieffektiviseringar EU ställer krav på kan kosta 550 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Kan staten på något sätt hjälpa kommunerna med finansieringen av upprustningen? 

Det är viktigt att byggnader blir mer energieffektiva för att utsläppen ska minska. Inför att EU-direktiven om energieffektivitet, byggnaders energiprestanda och förnybar energi ska implementeras i Sverige har regeringen gett Energimyndigheten i uppdrag att ta fram underlag för genomförandet. Där ska bland annat frågan om kostnaden för detta beröras. Vi ser fram emot att uppdraget redovisas i mars nästa år.

4) Nyproduktion har ofta höga hyror och får stå tomt, rapporteras det. Har ert parti något förslag på hur man kan hålla nere produktionskostnader och hyresnivåer?

Långa ledtider, krångliga byggregler och höga markpriser på grund av brist på byggbar mark är något som fördyrar byggprocesserna och i slutändan hyresnivåerna. Genom kortare ledtider, förenklade byggregler och mer byggbar mark kan det bli enklare, snabbare och billigare att bygga bostäder.