Alliansen lämnar bostadssamtalen – regeringen presenterar bostadspolitiskt paket.
På måndagskvällen annonserade allianspartierna att de lämnar bostadssamtalen med regeringen. På tisdag morgon presenterade bostadsminister Peter Eriksson (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) ett antal förslag för att öka byggandet.
– Det var synd att vi inte nådde ända fram till en uppgörelse, men genom samtalen har vi fått bra grund för ett samlat paket för bostadsbyggandet, sa Magdalena Andersson under en presskonferens.
Brist på arbetskraft är en av de största stoppklossarna, enligt Magdalena Andersson. Därför vill regeringen bygga ut yrkesutbildningen, satsa på nyanlända som har rätt kompetens och ta in fler utländska företag med utstationerad arbetskraft.
För att lättare få fram mark att bygga på vill regeringen öka användningen av statlig mark för byggande.
– Vi kommer att be lantmäteriet gå in och reglera prisfrågan, sa Peter Eriksson.
Han meddelade också att regeringen kommer att ställa högre krav på kommunerna att ta ansvar för bostadsbyggandet.
En annan stoppkloss är kostanden för att bygga som i dag är väldigt hög. Regeringen har tittat på olika typer av seriehus som kan byggas i stora partier snabbare och billigare än i dag.
– Det tar i dag 10-12 år att få ett projekt färdigställt, sa Peter Eriksson.
För att förenkla byggreglerna ska man inrätta en kommitté som tar emot inspel från branschen. Och för att minska osäkerheten för de bolag som i dag bygger nya hyresrätter ska man införa en regel som gör att hyrorna inte kan sänkas när presumtionstiden efter 15 år löper ut.
Under en fyraårsperiod vill regeringen också slopa taket för uppskov at reavinstskatten under fyra år.
Regeringen öppnar också för att bygga stor mängder bostäder på en och samma plats där det i dagsläget redan finns infrastruktur, exempelvis längs ett befintligt spår.
– Vi har ett extremt behov av ökat byggande. Det kan bli både effektivare och billigare med nya metoder och processer, sa Magdalena Andersson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.