Oppositionen anser att myndigheten som granskar bistånd ska finnas kvar. Stormig process kring nedläggningshotad myndighet.
Regeringen går mot ett bakslag. På utrikesutskottets möte på torsdagen behandlas nedläggningen av Sadev, den myndighet som granskar biståndet. En enig opposition vill dock behålla myndigheten, rapporterar Ekot.
I början av sommaren läckte uppgifter ut om att en arbetsgrupp på ud rekommenderade nedläggning av myndigheten. Myndigheten bedömdes inte hålla tillräcklig ”effektivitet och kvalitet”. Man gick därmed ett steg längre än en “omstart” av myndigheten som Statskontoret förordat i en tidigare rapport.
Personalen har sedan förslaget blev känt kämpat mot nedläggningsbeslutet. En utbredd besvikelse finns mot att utrikesdepartementet inte följde Statskontorets rekommendation.
– Vi är besvikna på utrikesdepartementet och regeringen för att de lägger ned en myndighet som har alla förutsättningar för en bra omstart. Om man ger förutsättningarna som krävs har vi den kompetens som behövs. Det är en besvikelse över att man lägger ned en funktion som alla är överens om behövs, sa Carina Brandow till Dagens Arena.
Det har även funnits en omfattande kritik mot hur generaldirektör Gunilla Thörnqvist har styrt myndigheten. Statskontoret ansåg att det inte har funnits några strategier för hur mandat och resurser ska användas och de utvärderingar som producerats har haft ”generella kvalitetsbrister” vilket gjort dem i princip oanvändbara. Personalen på Sadev har vid flera tillfällen, via arbetsplastens fackklubb, informerat ud om generaldirektörens bristfälliga styrning av myndigheten.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.