För andra året i rad ger SD i Stockholms landsting alliansen all makt i två tunga nämnder. “Är det inte ett slags manipulering av valresultatet?”, säger Jan Turvall, Göteborgs universitet.
I fjolårets val förlorade alliansen sin majoritet i Stockholms läns landsting. Därmed förlorade de makten i landstingsstyrelsen och två av de tyngsta nämnderna: trafiknämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden.
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) föreslog då att nämnderna skulle utökas från 19 platser till 20, där alliansen fick hälften av platserna. Samt att landstinget skulle rösta om att införa en utslagsröst till ordföranden (som tillsätts av alliansen).
De rödgröna protesterade.
Men i omröstningen la Sverigedemokraterna ner sina röster – alliansen fick igenom de utökade nämnderna och den kontroversiella utslagsrösten. Därmed avsade sig SD allt inflytande och sin vågmästarroll i de tunga nämnderna. De rödgröna lyckades dock förhandla till sig att en uppföljande omröstning skulle äga rum efter ett år – i dag, tisdag kväll.
Och historien upprepar sig. SD går till och med längre än i fjol – under kvällens landstingsfullmäktige röstade de med alliansen, vilket i praktiken innebär att de godkänner samtliga alliansförslag i nämnderna i ytterligare ett år framöver i ett enda slag.
För ett år sedan var anledningen enligt gruppledaren Dan Kareliusson att SD inte ville ta varken alliansens eller de rödgrönas sida. Ett annat argument var: ”att gå in som färskingar och ha idéer i det här skedet, det kan vi inte ha”.
Dan Kareliusson vill inte kommentera kvällens händelse förrän under morgondagen, onsdag.
Men Jan Turvall, lektor på Göteborgs universitet och expert på förvaltningsrätt och kommunalrätt, menar att SD:s hantering är olämplig och underminerar förtroendet för det politiska systemet.
– I en representativ demokrati är partierna invalda för att ta ställning och företräda väljarna, säger Jan Turvall.
Han har inte stött på något fall likande det i Stockholms landsting tidigare och ställer sig frågan hur detta påverkar väljarnas syn på politiken.
– Är det inte ett slags manipulering av valresultatet? Med fler partier blir de politiska organen mer instabila, så på sikt måste man nog se över hela regelverket, säger Jan Turvall.
När utslagsrösten röstades igenom i fjol gav Torbjörn Rosdahl löftet att den inte skulle missbrukas. Trots detta har alliansen drivit igenom ett antal kontroversiella beslut med dess hjälp. Bland annat nedskärningar på 99 busslinjer, varav ett flertal har dragits in helt.
– Jag utgår ifrån att en utslagsröst av denna typ bara används i extrema fall – när alternativet kan påvisas vara till skada för landstinget. Jag menar att indragna busslinjer inte är en sådan fråga där en utslagsröst bör vara tillämplig, säger Jan Thurvall.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.