Hyresgästföreningen i Stockholms regionkontor. Josef Fransson (SD). Foto: Filippa Ländin/Sveriges Riksdag.

Bostad I en motion till riksdagen hävdar Josef Fransson (SD) att Hyresgästföreningen bedriver partipolitisk opinionsbildning. Föreningen menar att det inte alls stämmer.

– Det är väldigt problematiskt om SD vill försämra för landets hyresgäster, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

I en enskild motion till riksdagen skriver riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) att hyresförhandlingsavgiften till Hyresgästföreningen bör tas bort. Han skriver att föreningen är ”i allt väsentligt att betrakta som en del av ett politiskt parti” och att förhandlingsavgiften används till att ”bedriva opinionsarbete med partipolitisk inriktning”.

Josef Fransson har tidigare hävdat att det är en ”illa dold hemlighet att Socialdemokraterna har kontroll på organisationen”. I sin motion skriver han att man snarast bör ”stänga kranen för dessa pengaflöden” till Hyresgästföreningen.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, slår ifrån sig Josef Franssons kritik.

– Vi är en partipolitiskt obunden organisation, det han påstår stämmer inte alls. Avgiften är en viktig intäkt för att det ska finnas ett konsumentskydd för landets tre miljoner hyresgäster. Det blir en mer jämlik förhandlingssituation än om man enskilt ska förhandla med en stor fastighetsägare, säger han.

Finns tydlig lagstiftning

Carl-Johan Bergström framhåller att det finns en tydlig lagstiftning som säger att hyressättningsavgiften, som den formellt heter, ska gå till förhandlingsarbete.

– Vi har årliga förhandlingar, som de flesta känner till. I år lyckades vi få ner fastighetsägarnas yrkande på 15 procents hyreshöjningar till mellan 4 och 5 procent, vilket fortfarande är högt men ändå betydligt lägre. Sen är vi med och garanterar att det blir rätt och rimliga hyror efter ny- och ombyggnationer, säger Carl-Johan Bergström.

Enligt Hyresgästföreningen skulle hyran bli betydligt högre om hyresgästerna förhandlade själva. Hyresförhandlingarna 2024 innebar, enligt föreningen, en besparing på 5,7 miljarder kronor till hyresgästerna i uteblivna hyres­höjningar.

Det är inte första gången det lyfts kritik mot hyressättningsavgiften. Timbro har vid flera tillfällen framhävt att den är dold och att de flesta hyresgäster inte känner till den. De kallar avgiften för en ”dold hyresskatt” och hävdar som Josef Fransson att föreningen har starka kopplingar till Socialdemokraterna.

– Att Timbro är emot avgiften är inget konstigt, det är deras ideologi. De vill inte ha det här systemet utan vill i stället införa marknadshyror. Det vi ställer oss frågande till nu är om SD står bakom den här motionen och vill försämra för landets hyresgäster. Det är i så fall väldigt problematiskt, säger Carl-Johan Bergström.

Går att säga upp

Hyressättningsavgiften finansierar Hyresgästföreningens förhandlingsarbete. Avgiften administreras av hyresvärdarna och betalas in via hyresavin, oavsett om du är medlem i föreningen eller inte. I dag ligger avgiften på 15 kronor i månaden, eller 180 kronor om året, per lägenhet. År 2023 stod den för 27 procent, 220 miljoner kronor, av Hyresgästföreningens intäkter. 

Det går att säga upp förhandlingsklausulen i sitt hyreskontrakt om man vill förhandla hyran själv med hyresvärden. I dag förhandlar Hyresgästföreningen för 1,5 miljoner lägenheter, ungefär 90 procent av landets hyresrätter. 

Dagens Arena söker Josef Fransson för en kommentar.