SD:s främsta företrädare Mattias Karlsson, Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Björn Söder satt i styrelsen för Samtiden och framtidens moderbolag när bolaget undlät att redovisa miljonbelopp.
I måndags avslöjades att riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han står som firmatecknare och klev in som enda ordinarie styrelseledamot i SD:s mediebolag Samtid och framtid AB när tre styrelseledamöter samtidigt lämnade sina poster i början av 2013.
Därmed hålls Kinnunen ansvarig för att bolaget inte redovisat de 3,6 miljoner kronor som, enligt TV4, har gått till partiets före detta ekonomiskpolitiska talesperson Erik Almqvist som ersättning för att han lämnade partiet i samband med järnrörsskandalen.
Dagens Arena kan avslöja att även Sverigedemokraternas fyra främsta företrädare, tillika ”de fyras gäng”, Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder med stor sannolikhet har varit medvetna om skattefifflet. De fyra företrädarna satt i styrelsen för moderbolaget Blåsippan AB när miljonerna betalades ut.
– Om Almqvist var anställd av partiet och får ett avgångsvederlag på flera miljoner kronor, så är det inget som en dotterbolagsstyrelse hittar på helt själv. Det borde moderbolagsstyrelsen ha vetat om, eller fattat misstanke om när bolaget redovisade noll, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.
För ett politiskt parti, framför allt av Sverigedemokraternas storlek, är 3,6 miljoner kronor mycket pengar. För bolaget Samtid och framtid är det än mer. Under 2013, det år då miljonerna betalades ut, omsatte bolaget drygt 3,5 miljoner kronor. Alltså mindre än beloppet för den icke-redovisade fakturan.
– Styrelsen för moderbolaget får ansvar gentemot sina ägare i den stund den börjar misstänka att något inte står rätt till. I det här fallet kan man fundera på om det inte var deras plikt att inleda en undersökning, säger Stattin.
Ett dotterbolag räknas som en tillgång i moderbolaget och moderbolaget har ansvar att vårda alla sina tillgångar, oavsett om det är pengar eller aktier.
Daniel Stattin tror dock inte att fallet kan ledas juridiskt mot någon av medlemmarna i ”de fyras gäng”, men att deras ansvar naturligtvis ökar i moralisk mening eftersom det rör sig om ett politiskt parti som har fifflat med skattepengar.
– Har man betalat flera miljoner till någon som varit anställd i partiet kan man tycka att partiföreträdaren har ansvar att veta var pengarna kommer ifrån och att de redovisas på rätt sätt, säger Stattin.
Dagens Arena söker Sverigedemokraterna för kommentar.
Observera att texten publicerades februari 2015.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.