Barnen på fritidshemmen får det allt sämre. Barngrupperna växer och personalen får fler barn att ta hand om. Dessutom blir det vanligare att personalen saknar en pedagogisk högskoleexamen.
Det är Skolverket som presenterar ny statistik kring fritidshemmens utveckling. Den visar att försämringen har pågått i många år. Exempelvis har antalet elever ökat med fyra procent medan antalet anställda inte har ökat alls bara under det senaste året.
– Fritidshemmen har ett viktigt uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande. Statistiken visar en mycket oroande trend som pågått alldeles för länge. Det går ut över eleverna som riskerar att inte få det stöd och den trygghet och stimulans de har rätt till, säger Bengt Thorngren, expert på Skolverket.
I siffror innebär försämringarna bland annat att:
- Gruppstorleken har ökat med 34 procent de senaste tio åren
- Andelen personal med pedagogisk högskoleexamen sjunkit från 59 till 53 procent de senaste fyra åren.
- Antalet barn som varje anställd ansvarar för har ökat från 12,4 till 12,9 på endast ett år.
Lärarförbundet anser att utvecklingen är alarmerande.
– Jag kan konstatera att på nationell nivå så har utspelen om skolan regnat över Sverige. Men det har varit en kompakt tystnad kring satsningar på fritidshemmen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.