partiledardebatt Den första partiledardebatten i riksdagen efter att Sverige har fått en ny regering blev en debatt med delvis ändrade konfliktlinjer mellan partierna.
Det blev under första partiledardebatten under den nya S+MP-regeringen tydligt att den politiska kartan delvis ritats om. Moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor använde till exempel bägge begreppen »sänka skatten för de rikaste«, när de talade om reformer som slopandet av värnskatt och högre brytpunkt för statlig skatt – reformer som de egentligen förespråkar, men som de här ville hålla emot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, då de gått med på politik de inte egentligen vill genomföra.
Ulf Kristersson beskrev hur han blivit omsprungen av Jonas Sjöstedt när det gällde att införa högerpolitik.
– Att sänka värnskatten är bra, men om vi hade gjort hade Socialdemokraterna protesterat, sa Ulf Kristersson.
Stefan Löfven framhöll i sitt anförande hur regeringsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L kan stärka Sverige. Han pratade om vikten av att rusta arbetslösa för att kunna hitta arbete och hur han ska ta strid mot de som vill att Sverige lämnar EU.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lade i sitt anförande fokus på de reformer i den nuvarande regeringens överenskommelse de är mest angelägna om att bekämpa: marknadshyror, uppluckrat anställningsskydd och sänkta skatter för höginkomsttagare.
Sjöstedt gjorde en adress till LO, när han framhöll deras viktigaste krav för att stärka arbetsrätten: nämligen att stoppa hyvling och allmän visstid. Förra veckan rapporterade DN om att Jonas Sjöstedt skulle ha möte med LO, och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sa nyl
Jonas Sjöstedt pekade också ut att regeringens klimatpolitik »ger ett fribrev till rika« med sänkta skatter.
– Men alla får betala de höga miljöskatterna som kommer istället, sa Jonas Sjöstedt.
Ebba Busch Thor målade ut regeringens politik som en som ger åt alla men inte har några tydliga intäkter.
– Bidragen ska öka för de som inte har jobb, skatterna ska sänkas för de rikaste. Pengarullningen till kommunerna ska fortsätta. Men vem ska betala? Det är bara en grupp som kan göra det och det är barnfamiljerna – tjänstemän och arbetare. De utan 3:12-företag, sa Ebba Busch Thor.
I ett replikskifte med Ulf Kristersson riktade Stefan Löfven in sig på att ställa Moderaterna och Kristdemokraterna till svars för att kraftigt ha skurit ned på klimatåtgärder i sin budget.
Ulf Kristersson ville istället prata om den förra regeringens misslyckande med att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet – ett mål Ylva Johansson nyligen meddelade att man ger upp.
Annie Lööf (C) ville ha svar från Stefan Löfven om han kan tänka sig att lägga fram förslaget om inskränkt konflikträtt tidigare än planerat, i enlighet med vad LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv sagt att de önskar. Löfven gav inget tydligt svar.
– Beredningen måste ske enligt lagar och förordningar, så jag kan inte säga något datum, men vi skyndar på det här, sa Stefan Löfven.
Jonas Sjöstedt ville få Stefan Löfven att förklara hur 73-punktsprogrammet ger ökad jämlikhet, vilket står med som ett mål i överenskommelsen. Stefan Löfven ville nyansera Sjösteds beskrivning av marknadshyror och försämrad Las.
– Det handlar inte om marknadshyror och urholkat anställningstrygghet per se. Vi vet inte vad utredningen kommer fram till. Och det är inte marknadshyror, utan efter att hyran är satt i nyproduktion ska sedan bestämmas efter förhandling eller tariff, sa Löfven.
När det gällde jämlikhet tryckte han på en stärkt välfärd.
– Vi har en politik för ökad jämlikhet när vi ska tillföra kommunerna mer resurser. Vi påbörjar familjeveckan, bygger ut järnväg, och gör en stor grön skatteväxling som Sjöstedt borde vara stolt över, sa Stefan Löfven.
Gustav Fridolin (MP) lyfte i sitt anförande klimatpolitiken, människor på flykt och global orättvisa. Han påtalade att klyftorna i Sverige ökar snabbare än i många länder, och påtalade att visst, det finns skattesänkningar i den regeringsuppgörelse de är del av men räknade också upp reformer han ser som utjämnande.
– Vi hedrar målet om en procent i bistånd, vi lagar revorna i LSS och ger pensionärer med tillbaka, sa Gustav Fridolin.
Jan Björklund (L) pratade om striden om liberala värderingar, och målade ut Trump, Le Pen och Åkesson som motståndare.
Jimmie Åkesson pratade om sitt motstånd mot att flytta mer makt »till pampar och byråkrater i Bryssel«, men menade att samarbete kan ske i Europa kring exempelvis handel även om Sverige lämnar EU.
Jonas Sjöstedt försökte hålla emot Ulf Kristersson att han både sagt sig vara beredd att rösta bort regeringen, men samtidigt stöder reformen om slopad värnskatt.
– Jag avskaffar gärna den här regeringen tillsammans med dig varje dag, sa Ulf Kristersson till Sjöstedt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.