För tredje året i rad ökar sjukskrivningarna bland vårdpersonalen inom Stockholms landsting. ”Låg bemanning ger en usel arbetsmiljö” säger Margareta Bohman, ordförande för Kommunal i Stockholms län.
2013 var undersköterskor i Stockholms landsting i snitt sjukskrivna i ungefär en månad, 28 dagar. Ännu värre var det för vårdare och personal inom omsorgen, som i genomsnitt sjukskrev sig i 29 dagar. Det visar siffror från Stockholms läns landsting som Dagens Arena har gått igenom.
– De höga sjukskrivningstalen beror på flera delar. Låg bemanning i verksamheterna, sällan eller aldrig kallas vikarie in när en ordinarie arbetstagares är sjuk eller ledig. Tar man in vikarie är det endast på begränsat antal timmar av arbetspassen. Det ger en usel arbetsmiljö. Därtill tar schemaläggning inte hänsyn till behovet av återhämtning som är helt nödvändig då man har så här tunga arbeten, säger Margareta Bohman, ordförande för Kommunal i Stockholms län.
De senaste tre åren har sjukskrivningstalen för vårdpersonal i Stockholms landsting ökat för varje år. Sjuksköterskorna har i genomsnitt tagit ut en sjukskrivningsdag mer för varje år sedan 2011. Förra året var sjuksköterskorna i Stockholms län sjukskrivna i 18 dagar.
– Vi ser att det ökar. Risken är att denna sommar blir den tredje i rad som sjuksköterskor blir ombedda att skjuta på sin semester. Men frågan är bara när de ska ta semestern? Bristen på sjuksköterskor försvinner inte till hösten, säger Eva Nowak, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.
Hon menar också att det ser lika dant ut i resten av landet.
– Då är det ändå enklare i storstäderna eftersom man har fler personer att bolla med, säger hon.
Enligt Maria Englund, personaldirektör i Stockholms läns landsting, är man medveten om de ökade sjukskrivningarna.
– Vi ser en ökning även på nationell nivå särskilt inom omsorgsgrupperna. En förklaring är att man har förändrat sjukförsäkringssystemet. När utförsäkrade personer tvingas återvända till arbetslivet är det många som snart blir sjukskrivna igen, säger hon.
Däremot ser Maria Englund inte någon koppling mellan personalbristen inom vården, som lett till att sjuksköterskor tillfrågas att skjuta på semestern, och de ökade sjukskrivningstalen.
– Det finns regelverk som styr hur mycket övertid en anställd får ta ut. Att skjuta på sin semester är helt frivilligt, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.