S-kongressen »Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg«, lyder kompromissen om vinst i välfärden som kongressen röstade ja till i dag, måndag.
Efter krav från ombuden ändrar partistyrelsen sitt förslag till politiska riktlinjer om välfärden. »Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg«, lyder den nya kompromissen som kongressen nu har röstat ja till.
I det ursprungliga förslaget var skrivningarna om vinstjakten bara inriktade på skolan.
Finansminister Magdalena Andersson bemötte ombudens kritik angående vinster i välfärden efter sitt inledningstal.
–En del har uppfattat det som vi varit kritiska till vinster bara i skolan, vi är naturligtvis kritiska till vinster i hela välfärden, säger hon.
Och när frågan debatterades på förmiddagen ställde sig fler S-ombud bakom partistyrelsens nya skrivning.
– Jag förstår att det är svårt för partiet att tydligt driva frågan om vinster i välfärden när man sitter i minoritetsregering. Men, det blir vi svårt för oss gräsrötter att kommunicera vår politik om inte partiet är tydliga i frågan. Väljarna måste förstå skillnaderna mellan partierna, vi ska inte ha några vinster i välfärden, säger Stefan Skoglund ombud från Bohuslän i den pågående debatten om vinsterna i välfärden.
– Vad har hänt sedan kongressen 2013? Vi har fått sex miljarder i aktieutdelning. Pengar som kunde gått till att anställa undersköterskor, säger Dan Gabrielsson, ombud från Skaraborg.
Efter omröstning talade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om en »seger«.
– Den betyder att Socialdemokraterna och LO ska se till att driva igenom vinstbegränsning i samtliga välfärdssektorer, säger han till TT.
Även Vänsterpartiet ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson välkomnade beslutet.
– Det är bra att båda regeringspartierna nu har kongressbeslut på att stoppa vinstjakten i välfärden, säger hon till DN.
*Artikeln har uppdaterats.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.