Skatteverket ska granska om skatteupplägget kring bygget av Nya Karolinska är olagligt, skriver SvD. Allianspolitikerna ska ha känt till att pengar slussats via Luxemburg.
När Skanska och engelska riskkapitalbolaget Innisfree vann mångmiljardupphandlingen av Nya Karolinska år 2010 gavs revisionsbyrån PWC i uppdrag att sy ihop ett avancerat skatteupplägg i Luxemburg. Det framgår av några av de 28 000 dokument som förra hösten blev offentliga i den stora Luxleaks-skandalen, som SvD tagit del av.
Dokumenten visar hur pengar lånats ut från två av Innisfrees fondbolag i Luxemburg till Swedish Hospital Partners, SHP – bolaget som bygger Nya Karolinska och som gemensamt ägs av Skanska och Innisfree. För lånen har sedan SHP betalat en hög ränta på nio procent.
På så vis har den beskattningsbara vinsten i Sverige minskat och pengarna flyttats till Luxemburg. I Luxemburg har de på grund av gynnsamma regler förblivit skattefria. Upplägget kallas hybridinstrument och har beskrivits som staten Luxemburgs affärsidé.
Enligt SvD har frågan nu hamnat på Skatteverkets bord.
– Vi tittar på alla de upplägg som blivit kände via Luxleaks, säger Börje Norin som är riksexpert på koncernbeskattning på Skatteverket till SvD.
Kan man dra slutsatsen att upplägget för NKS i dag är olagligt?
– Generellt sett så ska den här typen av fondupplägg med ränteavdrag som beskrivs i de läckta dokumenten inte gå att använda längre, men sedan finns det detaljer som vi måste ta hänsyn till i varje enskilt fall, säger han.
Den styrande alliansen i landstinget har tidigare förnekat all kännedom om skatteupplägget. Men enligt Tim Pearson, styrelseledamot i Innisfree, var upplägget känt för landstinget.
– Ja, landstinget var fullt medvetet om de arrangemang som gjordes för projektbolaget, sa han till SvD i början av veckan.
Finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) avböjer att svara på frågor från SvD.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.