Foto: Bookmark förlag/Peter Vonn Felbert

Bok Robert Harris nya bok utgår från autentiska brev mellan Storbritanniens premiärminister H.H. Asquith och hans älskarinna Venetia Stanley, vid första världskrigets utbrott. Det är ett genialiskt drag att berätta om en av 1900-talets mest omvälvande händelser utifrån två av den här tidens mest betydelsefulla personer.

H.H. Asquith var premiärminister i Storbritannien vid utbrottet av första världskriget 1914. Vid samma tid hade han en affär med den unga överklassdamen Venetia Stanley. En relation som är välbelagd med anledning av de brev mellan Asquith och Stanley som finns bevarade. Stanley var ingen älskarinna som helst. Det var en person som Asquith diskuterade politik med och som han dessutom delgav hemligstämplad information. Att breven blivit stoff till Robert Harris nya roman “En krigets och kärlekens man” är inte konstigt. Här finns mycket intressant material att hämta.

Autentiska brev

Robert Harris har gjort sig känd som författare av historiska romaner. Han har skrivit flera böcker som berör alltifrån andra världskriget till antikens Rom. Den här gången är det alltså det brittiska deltagandet i första världskriget som är temat.

I bokens förord får vi veta att alla brev från Asquith, som finns med i boken, är autentiska. Något som gör läsningen extra spännande. Ju mer jag läser desto mer förbluffad blir jag av hur mycket information som premiärministern delar med sig av till Stanley. Hade jag inte vetat att Asquith skrivit breven på riktigt hade jag nog tyckt att Harris skarvade lite väl med sanningen.

I breven berättar premiärministern om truppförflyttningar och förluster i kriget som bara ett fåtal personer i regeringen känner till. Det händer också flera gånger att han skickar med hemligstämplade telegram. Breven gör att man som läsare får en ordentlig inblick i hur krigsplaneringen gick till. Både före och under kriget. Dessutom är det intressant att läsa premiärministerns passionerade kärleksbetygelser till den yngre kvinnan.

Paralleller till nutiden

I romanen har Harris också bestämt sig för att lägga till den fiktiva underrättelseofficeren Paul Deemer. En man som får i uppdrag att granska korrespondensen mellan Asquith och Stanley, då hemligstämplade dokument hittats slängda på gatorna i London och dess utkanter.

Även om brevväxlingen mellan Asquith och Stanley skedde för över 100 år sedan är det lätt att hitta paralleller till dagens politiska verklighet. Jag kommer på mig själv med att flera gånger tänka på Henrik Landerholms kvarglömda dokument eller Trump-administrationens hemliga chatt om bombningarna i Jemen, som läckte ut då chefredaktören på tidningen The Atlantic bjöds in till chatten.

Genialiskt drag

Harris lyckas på ett skickligt sätt väva samman de verkliga breven med en delvis fiktiv berättelse om Asquith och Stanleys relation. Det är ett genialiskt drag att berätta om en av 1900-talets mest omvälvande händelser utifrån två av den här tidens mest betydelsefulla personer. Dessutom får vi en berättelse om en passionerad kärlekshistoria på köpet. Möjligen kan jag känna att slutet känns en aning abrupt. När Asquith och Stanleys relation tar slut är också boken slut. Samtidigt hade det förmodligen varit svårt att fortsätta berättelsen som ju till så stor del baseras på de verkliga breven.

Vill man lära sig mer om hur den brittiska regeringen resonerade i upptakten av första världskriget och dessutom få en underhållande historia om makt, kärlek och krig under tidigt 1900-tal är  “En krigets och kärlekens man” helt rätt bok.