Regeringen har genomfört en rad ändringar i det kritiserade förslaget om hälsoväxling. Men SKL är fortsatt kritiska. »Förslaget är dåligt i grunden«, säger förhandlingschef Niclas Lindahl.
I morgon, torsdag, fattar regeringen beslut om att arbetsgivarna ska vara med och betala för långtidssjukskrivna, så kallad hälsoväxling.
När socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterade förslaget i våras pekade hon särskilt ut kommun- och landstingssektorn, som har de högsta sjuktalen och flest långa sjukfall.
Förslaget fick skarp kritik av en majoritet av remissinstanserna, bland annat från SKL som avvisade förslaget i sin helhet. »Ett ytterligare ekonomiskt ansvar enligt föreslagen modell skulle innebära negativa effekter på alla plan och för alla inblandade.« skriver man i sitt svar.
Regeringen har tagit åt sig av kritiken och nu genomfört en rad ändringar, skriver Annika Strandhäll i en debattartikel i dag.
Bland annat förstärker man skyddet för småföretagare genom att höja fribeloppet från 33.500 till 40.200 kronor. Det gör att mindre än 1 procent av företag med färre än tio anställda kommer att behöva betala för anställdas sjukskrivningar.
Därtill införs en gräns för arbetsgivarnas kostnadsansvar som träder in efter två och ett halvt år.
Usprungsförslaget innehåller en rad undantag för att svaga grupper inte stängas ute från arbetsmarknaden. Undantagen ska nu utökas till att även gälla allvarligt sjuka.
Men trots förändringarna är SKL kritiska till förslaget om hälsoväxling.
– Vi ser inte hur de här ändringarna kommer att påverka kommun- och landstingssektorn. Visst, man har lyssnat på en del av kritiken, till exempel skyddar man nu utsatta individer. Det är positivt. Men vi anser fortfarande att förslaget är dåligt i grunden, säger SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl.
Samtidigt som Annika Strandhäll presenterade förslaget meddelade hon också att om arbetsmarknadens parter före 20 augusti i år lägger fram ett gemensamt förslag för att få ner sjuktalen, så kommer regeringen slopa lagförslaget.
Och enligt Niclas Lindahl för SKL »konstruktiva diskussioner« med sina fackliga motparter för att nå en partsgemensam lösning.
– Hur innehållet ser ut kan jag dock inte berätta mer om i dagsläget.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.