Allvarligt och rättsosäkert för friskoleelever. Det tycker Ulrika Gustafsson, arkivarie på avdelningen för juridik på Sveriges kommuner och landsting, om att vissa kommuner inte följer SKL:s rekommendationer för arkivering om slutbetyg.
I Dagens Arenas uppmärksammade granskning av friskolornas hantering av slutbetygen har det framkommit att fyra av tio friskolor inte sparar betyg enligt lagen. Lagen innebär att friskolor är skyldiga att skicka in slutbetyg för arkivering till den kommun som skolan är verksam i.
Syftet med den nya skollagen är att betyg från friskolor – precis som för kommunala skolor – ska omfattas av grundlagsskyddet kring offentlighet och arkivering. Lagen ska garantera att eleven alltid kan få tillgång till sitt betyg, även om eleven tappat bort sin egen kopia eller skolan till exempel har gått i konkurs. Om slutbetygen inte kommer in till kommunarkivet ökar risken för att betygen försvinner vid till exempel en konkurs.
Skollagen innehåller dock ingen tidsangivelse för när betygen senast ska överlämnas till kommunen. Däremot har Friskolornas riksförbund tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gått ut med en rekommendation om att slutbetygen från friskolorna ska överlämnas till kommunerna mellan oktober och december samma år som eleven tog studenten.
I Dagens Arenas enkätundersökning uppger sex kommuner – Malmö, Eskilstuna, Nacka, Sollentuna, Säter och Sandviken – att de inte följer SKL:s rekommendation. I stället har kommunerna egna regler som innebär att de inte vill ta emot betygshandlingar förrän först efter ett, tre eller fem år efter avslutad utbildning.
– SKL är en intresseorganisation som utfärdar råd och rekommendationer till kommunerna, men kommunerna är självstyrande och vill de ha egna regler är det helt okej, säger Ulrika Gustafsson, arkivarie på avdelningen för juridik på SKL, till Dagens Arena.
Men friskolornas ansvar att se till så att betygen blir arkiverade hos kommunen enligt lagen kvarstår fortfarande. Att sex kommuner inte följer SKL:s rekommendationer för betygsarkivering är allvarligt, säger Ulrika Gustafsson.
– Som medborgare i Sverige tycker jag det är allvarligt och rättsosäkert för friskoleelever att deras friskolor inte skickar in betygen som de är ålagda att göra, säger hon.
Har kommunerna inget ansvar för att ligga på friskolorna så att de skickar in betygen så snart som möjligt?
– Nej, det har de inte. Ansvaret att följa den lagstiftning som politikerna har beslutat om ligger på friskolorna. Kommunen kan ha egna regler för tidsgränsen så länge inte lagstiftningen säger något annat, och det gör den inte i dag, säger Ulrika Gustafsson.
Samtidigt uppger andra kommuner att de har fått kämpa för att få in slutbetyg från friskolorna:
– Vi fick utöva stora påtryckningar för att få in betygen sedan de lagt ner verksamheten i Arboga. De visste nog inte vad det är för regler som gäller, säger Kerstin Jinghede om den numera nedlagda friskolan Kunskapscompaniet till Dagens Arena.
Också Härnösand uppger att man trots påstötningar inte har fått in betyg efter att Praktiska gymnasiet lagts ned.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.