Bildkälla: Örebro läns museum

ARKIVBILDEN Det är åter dags för landets elever att återvända till skolbänkarna. Och därför återvänder vi till Örebro då samma sak hände, ett halvt sekel tidigare.

Det är augusti 1965. Wivalliusskolan i Örebro öppnar för höstterminen och lokaltidningen Örebro-Kuriren är på plats för att göra ett reportage.

Uppklädda skolelever sitter förväntansfulla i bänkarna på stolar som ser obekväma ut. Slips och fluga kan noteras på flera av gossarna. På bilden nedan drar en ung flicka till vänster lite nervöst i sitt halsband. Någon oro för att behöva gå om en klass behöver hon och hennes kamrater åtminstone inte längre känna. När grundskolan ersatte folkskolan 1962 togs begreppet underkänd bort, det som tidigare hade gjort att en elev kunde få gå om ett år, så kallad kvarsittning. Eleverna på bilden kommer därför alla automatiskt bli uppflyttade till nästa årskurs.

Bildkälla: Örebro läns museum

 

I bakgrunden trängs föräldrarna. Ingen man i syne. Lärarinnan, fru Ulla Bodén pratar med en pojke på första raden. Kanske frågar hon vad han gjort under sommaren; om han längtat efter skolan. Precis som antagligen kommer ske även augusti 2021 i många klassrum runt om i landet.
Och trots att modet ändrats, fler män hittat till skolan och stolarna förhoppningsvis är lite mer ergonomiska så lär pojkens svar, åtminstone det svar som han tänker där på sin stol i Örebro 1965, inte varit långt från dagens.

2005 stängde Wiwalliusskolan, eller Lars Wiwalliusskolan som den egentligen hette.