18 kronor i timmen. Så mycket tjänar de utländska hyrsjuksköterskor som bemanningsföretaget Orange rekryterar till den svenska sjukvården. »Ren människohandel« enligt jurist på LO.
Dagens Arena har tidigare granskat bemanningsföretaget Orange, som hyr ut utländska sjuksköterskor till landsting runt om i Sverige. Vårdförbundet har varnat för att sjuksköterskorna har sämre anställningsvillkor än de svenska sjuksköterskorna, då det funnits uppgifter om att de har lägre löner och själva är skyldiga att betala kostnader för resor, boende, och utbildning i svenska språket.
Orange lyckas kringgå landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor genom att hyrsjuksköterskorna har anställts av utländska systerföretag till Orange i deras respektive hemländer, så som Slovakien, Ungern och Baltstaterna. »Våra sjuksköterskor känner sig tryggare av att vara anställda av sina hemländer« som Lars Hezsö från Orange sa till Dagens Arena i början av april. Han avböjde också att visa anställningskontrakten och åberopade »affärssekretess«.
Nu kan Dala-Demokraten avslöja att villkoren i anställningskontrakten mycket riktigt är undermåliga.
Enligt de dokument som Dala-Demokraten tagit del av finns det stora brister i kontrakten som den östeuropeiska personalen skriver på. Bland annat förbinder de sig att betala en straffavgift på 37 000 kronor till Orange, om de väljer att avsluta sin anställning inom de första två åren. Och det stannar inte där.
Vd:n för Orange, Lars Hezsö, har tidigare tagit avstånd från anklagelser om att sjuksköterskorna skulle jobba för slavlöner.
– Efter avdrag för skatt, boende och språkstudier har de 19 000 kronor kvar om de jobbar dagtid, annars mer, sa Lars Hezsö till Hallands Nyheter så sent som i februari.
Detta motsvarar en timlön om cirka 170 kronor. Men enligt de kontrakt som Dala-Demokraten nu tagit del av skriver sjuksköterskorna på för en timlön som bara är hälften så stor – 9,90 euro i timmen, eller 90 svenska kronor.
Dessutom måste personalen betala tillbaka 5,65 euro per arbetstimme för bostad och transporter. Det innebär att timlönen i praktiken blir 4,25 euro – 40 svenska kronor. Och det är inte nog med det. Orange drar även av en så kallad »förmedlingsavgift« på 2,35 euro per timme för de första 1850 arbetstimmarna, vilket motsvarar ett års heltidsarbete.
Hyrsjuksköterskorna tjänar alltså mindre än 2 euro i timmen under det första året, vilket omräknat i svenska pengar blir så lite som 18 kronor i timmen.
Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO, säger att det är olagligt att ta betalt för resor och boende när det gäller utstationerad personal.
– Det står svart på vitt i EU:s utstationeringsdirektiv, säger han till Dala-Demokraten och fortsätter:
– Det låter otroligt grovt, inkomsterna landar ju nära noll kronor. Om det stämmer är det ju fråga om ren människohandel. Det ska inte få förekomma i en modern rättsstat.
Enligt upphandlingschefen Joel Valtanen på Landstinget Dalarna, har Orange nekat till att använda sig av underleverantörer.
Landstinget i Dalarna rekryterar alla sina sjuksköterskor själva sedan januari i år och har därmed inget samarbete med Orange längre. Företaget är dock fortfarande aktivt och hyr ut sjuksköterskor till bland annat Skåne, Västernorrland och Halland.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.