För två månader sedan fanns en färdig plan för hur snabbspåret för undersköterskor skulle se ut. Men Kommunal och SKL är inte längre överens.
Trots att Kommunal tidigare meddelat att man kommit överens med arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om formerna för ett snabbspår för nyanlända undersköterskor, har processen nu stannat av. Anledningen är att parterna inte längre kan enas om detaljerna, rapporterar Arbetet.
Då Kommunal gav beskedet om snabbspåret i februari stötte det på starkt motstånd från många vårdanställda, som inte ville att vissa skulle kunna »glida in på ett bananskal«. Kommunal backade därför från att skriva på avtalet och ville i stället lyfta in frågan om snabbspåret i avtalsförhandlingarna.
Från Arbetsförmedlingens sida är man oförstående till varför det dröjer.
– Vi väntar på besked om de har fattat beslut om det underlag som vi jobbade fram tillsammans, berättar Soledad Grafeuille, utvecklingsledare på Arbetsförmedlingens enhet för integration och etablering.
Ett utkast till hur snabbspåret ska fungera finns alltså redan på Arbetsförmedlingen och insatserna är klara. Liksom för andra snabbspår handlar det om validering, kompletterande utbildning och praktik. Soledad Grafeullie tror att det är detaljer kring anställningsformerna som gör att snabbspåret förhalas.
– Det handlar väl dels om anställningstiden. Det förhandlas mellan parterna. Det är vad vi vet just nu, säger hon till Arbetet.
Kommunal vill inte kommentera snabbspåret i nuläget, även om man har kommit överens med SKL i lönefrågan. Förbundets presstjänst hälsar i stället att man fortfarande ser över detaljer.
Snabbspårsfakta:
Systemet med snabbspår infördes i mars 2015 för att nyanlända snabbare ska kunna etablera sig, och innebär snabbare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända som har utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige.
Trots att snabbspåren infördes för ett år sedan är det hittills bara nyanlända kockar och ingenjörer som i dagsläget är ute i jobb tack vare systemet.
Det finns också överenskommelser om att inrätta snabbspår för bland annat apotekare, fastighetstekniker, målare, receptarier, slaktare, styckare, lärare, läkare, sjuksköterskor och tandläkare. Dessa har kommit olika långt när det gäller genomförande.
Bland de nyanlända som är inskrivna på Arbetsförmedlingen finns det enligt Dagens Nyheter bland andra drygt 300 ingenjörer och tekniker inom bygg, 334 högskoleingenjörer och tekniker inom elektroteknik, 162 civilingenjörer i maskinteknik och 122 i elektroteknik, 501 gymnasielärare och 1075 grundskollärare, 353 läkare, 295 apotekare och 244 tandläkare.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.