Politik Socialdemokraterna tappar stort i väljarstöd när de lägger ned skolor på landsbygden. Mer än vad Moderaterna tappar. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.
– Det handlar framför allt om bilden man har av partierna, säger doktoranden Zeth Isaksson.
Partier till vänster straffas generellt hårdare än partier till höger när de skär ned på välfärden, har tidigare forskning konstaterat. Nu visar en ny studie att när Socialdemokraterna lägger ned en skola på landsbygden tappar de mycket större väljarstöd där än om Moderaterna gör det.
– I många av de små samhällena ses det som dödsstöten när man lägger ned skolorna. De är så centrala för dem och runt om i landet protesterar invånare mot nedläggningar av dem. Nedläggningarna är extremt polariserande och icke-omtyckta, säger Zeth Isaksson, doktorand i sociologi vid Stockholms universitet.
Zeth Isaksson har undersökt skolnedläggningar i totalt 61 olika valdistrikt mellan åren 2013 och 2020. Valdistrikten har också parats ihop utifrån hur de liknar varandra sett till invandring, utbildningsnivå, medelinkomst och befolkningstäthet. Där de skiljer sig är om de har upplevt en skolnedläggning eller inte.
– Det är anmärkningsvärt hur stora förlusterna är för framför allt Socialdemokraterna. De drabbas i alla steg i kedjan, från förslag till beslut till att skolan läggs ned. Ungefär fem procent i snitt tappar de, mycket mer än i andra frågor jag har kollat på, säger Zeth Isaksson.
I studien jämförde han med kommuner som styrs av vänstern, högern eller en koalition. Vad Zeth Isaksson också kunde se är att när Socialdemokraterna lägger ned en skola så ökar stödet för Moderaterna i valdistriktet. Medan stödet för Socialdemokraterna inte ökar när Moderaterna gör det.
– Det handlar framför allt om bilden man har av partierna. Socialdemokraterna är starkt associerade med välfärdsfrågor medan det är känt att Moderaterna är intresserade av att hålla skatterna på en låg nivå. Väljarna känner sig mer besvikna när Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet genomför sådana beslut, säger Zeth Isaksson.
Han framhåller också att det finns en diskussion om att Sverigedemokraterna ökar när Socialdemokraterna sviker välfärden, men det antagandet har Zeth Isaksson inte funnit något stöd för sin studie. Däremot kan Zeth Isakson se att Sverigedemokraterna går fram när partiet är i opposition mot en koalition av partier till höger och vänster. Då ökar partiet i snitt med 2,4 procent.
– Då kan man tänka sig att SD blir sista alternativet, när det inte finns någon höger- eller vänsteropposition, säger Zeth Isaksson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.