Unionen och Sveriges Ingenjörer får inte strejka, säger Arbetsdomstolen om flexpensioner. Eller?
Unionen och Sveriges Ingenjörer varslade den 6 april om strejk gällande flexpensionen. Deras motpart Almega ansåg att det bröt mot fredsplikten och lämnade därför in en fredspliktsinvändning – strejk får inte ske eftersom det handlar om pensioner och på det området finns det redan ett giltigt avtal.
Facken å sin sida menade att eftersom avsättningen till flexpension avtalas fram inom avtalet för allmänna villkor, är det fritt fram att strejka.
Arbetsdomstolen kom i dag med ett så kallat interimistiskt beslut gällande flexpensionen – ett beslut som gäller till dess att slutligt beslut är fattat. Det är ett svårläst beslut, som dessutom inte är enhälligt.
Det domstolen säger är att med enligt den information som den har om pensionsavtalet – ITP – så talar det för att det råder fredsplikt. Det beror inte på att det är en pensionsfråga som Unionen och Sveriges Ingenjörer vill strejka om, utan på grund av intentionen med vilken ITP-avtalet ingicks och hur avtalet är skrivet.
Det kan tolkas på följande sätt: Om fackförbunden kan bevisa att parternas intention vid tecknande av ITP-avtalet inte omfattade alla pensionsfrågor, är det fritt fram för strejk
Beslutet är intressant. Arbetsdomstolen säger inte att det är fredsplikt på grund av att frågan rör pensioner, utan på grund av hur pensionsavtalet är konstruerat. I det här beslutet framför de inga argument för att det finns ett principiellt hinder för att strejka i en fråga som finns reglerad i ett annat avtal – så länge det avtalet tillåter det.
Det rör sig om ett beslut som är fattat på kort tid, och domstolen säger i domen att beslutet är fattat på bristfälligt underlag. Skulle Unionen och Sveriges Ingenjörer välja att gå ut i strejk, skulle frågan sannolikt prövas slutligt. Med en mer långtgående utredning, med mer underlag, kanske domstolen skulle komma till en annan slutsats.
Det är heller inte ett särskilt starkt beslut – två av sju domare ställer sig inte bakom beslutet utan är, som det heter, skiljaktiga. De menar att det faktum att flexpensionen kommer att administreras inom ITP-avtalet inte innebär att flexpensionen är en del av pensionsavtalet. Eftersom det handlar om avsättning av löneutrymmet i ett villkorsavtal, får facken lov att strejka.
Unionen och Sveriges Ingenjörer har alltså inte fått ett ja till att strejken är tillåten, men heller inte ett solklart och slutligt nej. Almega utropar däremot eventuella stridsåtgärder som olovliga. Facken har i skrivande stund inte meddelat om de kommer att strejka eller inte – de analyserar just nu domen.
Parterna i en redan till synes olöslig konflikt har inte hittat en väg framåt. Snarare har man nu en till fråga att vara oense om.
Som man frågar får man svar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.