Foto: Flickr / Dedljv
Foto: Flickr / Dedljv

Mindre än 50 kronor i timmen. Det är vad flera kommuner i Sverige betalar ungdomar som sommarjobbar. De omfattas nämligen inte av kollektivavtal.

Att arbeta inom kommunen är det minst lönsamma sommarjobbsvalet för ungdomar i dag. De kommunala sommarjobben omfattas inte av kollektivavtal vilket lett till att flera kommuner satt löner långt under existensminimum, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).

Vissa av landets kommuner erbjuder i dag ungdomarna mindre än 50 kronor i timmen. Allra värst av de kommuner som SvD kartlagt är Luleå. Här är månadslönen 8000 kronor före skatt, och eftersom jobbet bara erbjuds sex timmar om dagen under tre veckor blir den faktiska lönen bara 4000 kronor.

Enligt Christoffer Brännström som är ansvarig för feriejobben i Luleå, har facket godtagit kommunens låga lönesättning.

– Det är ingen större diskussion om lönenivån. Det är så pass inkört, säger han till SvD.

Anledningen till att lönen kan vara så låg är att ungdomarna inte omfattas av kollektivavtal. Kommunals avtal reglerar nämligen bara lönen för de som fyllt 19 år. För de som är yngre än så blir det en »lokal fråga« mellan kommunen och ungdomarna, enligt Maria Hansson, ombudsman för Kommunal.

–  Vi tecknar inga avtal när lönen är för låg, då får arbetsgivaren stå själv för sitt erbjudande så att säga, säger hon till Dagens Arena. 

Hon håller med om att det är ett problem att ungdomarna i dag befinner sig i en avtalslös arbetssituation. 

– Det är det absolut. Vi har ju fackliga företrädare ute i kommunerna som ska se till att de här ungdomarna inte utnyttjas. Men det går ju till så inför avtalsrörelsen att våra medlemmar kommer med avtalsförslag, och då hamnar frågan om sommarjobben vid sidan av eftersom ungdomarna inte är medlemmar.

Vem ska kämpa för rättigheterna för ungdomarna som arbetar för kommunen om inte facket Kommunal?

Jo, det är vår uppgift, helt klart. Det vi kan göra är att ta bort den åldersgräns på 19 år som i dag finns för att få omfattas av kollektivavtalen. Frågan togs upp i förhandlingen nu, men vår delegation på området valde att inte göra något åt det och förbundsstyrelsen fattade också det beslutet, säger Maria Hansson. 

I stället har Kommunal i dagsläget bara en rekommendation till kommunerna om hur lönenivån bör se ut.  Enligt den bör kommunen betala minst 69 kronor per timme, plus semesterersättning. För den som är 18 till 19 år bör lönen vara 84 kronor per timme, plus semesterersättning. Men det står alltså kommunen fritt att leva upp till rekommendationen eller ej.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) lägger sig inte i huruvida kommunerna följer de fackliga rekommendationerna, enligt utredaren Tor Hatlevol. Han säger också till SvD att de kommuner som betalar mindre i lön än vad Kommunal ansett skäligt, trots allt kan erbjuda jobb till fler eftersom pengarna ju kan fördelas på fler ungdomar.

Malin Djuse, ungdomssekreterare för LO, säger till Dagens Arena att det är bedrövligt att kommunerna inte följer avtalsenliga villkor.

– Självklart ska man inte utnyttja ungdomars ovana och okunskap om arbetsmarknaden på det här sättet.

Maria Hansson från Kommunal menar också att kommunernas låga lönesättning är problematisk även på längre sikt, eftersom den innebär ett dåligt första möte med kommunen som arbetsgivare.

– Här finns chansen att påverka ungdomar till att vilja jobba för kommunen senare, eller till och med söka gymnasielinjer som leder till kommunalt jobb. Det är jätteviktigt eftersom det kommer att behövas enormt mycket folk, framförallt inom vården. I stället får de här ungdomarna arbeta för småslantar medan deras klasskamrater som jobbar på privata företag får massa pengar. Det är klart som sjutton de inte ser kommunen som en bra framtida arbetsgivare då, säger hon till Dagens Arena. 


Fakta:

  • Allra minst tjänar de sommarjobbande ungdomar som arbetar inom kommunen, med Luleå längst ner med 8000 kronor i månadslön före skatt. Betydligt mer lukrativt är det för ungdomar som arbetar inom industrin. Ett sommarjobb på Ericsson ger ungefär 23 000 i månaden för den som fyllt 18 år.
  • Allra mest tjänar dock de som söker sig bort från Sverige. De ungdomar som väljer att rensa fisk i Norge en sommar kammar hem över 24 000 kronor i månaden, enligt SvD:s kartläggning.
  • Även om Luleå har lägst feriejobbslön bland de kommuner som SvD undersökt, finns det sannolikt kommuner som betalar ännu mindre. Enligt en undersökning utförd av SSU i fjol hamnade Jönköping i botten – med en månadslön på 6000 kronor.