Den spanska regeringen har lagt ett lagförslag som inskränker aborträtten. “Det är ett steg mot att öppna upp för större inskränkningar i framtiden”, säger RFSU:s ordförande Kristina Ljungros.
I fjol tvingades Spaniens regering, efter massivt motstånd, att dra tillbaka ett förslag som i princip innebar totalförbud av abort. Nu har regeringen presenterat ett nytt förslag för att inskränka aborträtten: att minderåriga som vill genomgå en abort måste ha sina föräldrars uttryckliga medgivande.
Nuvarande lagstiftning kräver att minderåriga ska informera sina föräldrar om de vill göra en abort, men om det finns risk för våld eller hot görs undantag.
– Förslaget slår ännu hårdare mot de som redan är extra utsatta, de unga som tvingas avbryta en oönskad graviditet och som dessutom inte kan berätta om det för sina föräldrar. Det drabbar de som inte har en bra relation med sina föräldrar eller en djupt troende familj, säger Kristins Ljungros, RFSU:s ordförande.
Ljungros uttrycker en oro över inskränkningar i aborträtten som sker på olika håll i Europa.
– I Sverige diskuteras samvetsklausuler i vården. I andra länder förlänger man väntetiden mellan graviditetsbesked och abort. Även om denna typ av förslag kan verka harmlösa, är de ett steg mot att öppna upp för större inskränkningar i framtiden, säger Ljungros.
– Abortmotståndsrörelsen hittar de strategier de kan få igenom. Det är därför man måste sätta stopp nu. Spanien är ett stort land, deras lagstiftning kan legitimera inskränkningar i andra delar av Europa, säger Kristins Ljungros.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.