Val2018 Sverigedemokraterna har i årets valrörelse fortsatt försökt etablera sig som »Sveriges vårdparti«. Bredvid invandringen är frågan nu partiets viktigaste. Dagens Arena har talat med en av de kvinnor som valt att gå med i partiet för deras vårdpolitik.
Unni Björnerfors är 67 år och har i större delen av sitt liv arbetat inom vården. Hon är utbildad medicinsk undersköterska och gick 2016 med i Sverigedemokraterna.
I höstens val står hon på plats nio på SD-Stockholms landstingsvalsedlar och på plats 39 till kommunvalet. Hon är även med i den valtidning, SD-kuriren, som skickats ut till många hushåll.
Det är vårdfrågorna hon vill driva och som fick henne att engagera sig. Det som har fått henne att reagera är bland annat att svenskkunskaperna är för låga för många av dem som börjar jobba inom vården.
Unni Björnerfors lämnade sitt jobb i Stockholm för att hon de sista åren upplevde att hon var mer svensklärare än vårdare. I dag driver hon en egen firma.
– Det är grunden till varför jag engagerade mig politiskt. Det är språket som fattas helt enkelt. Det är inget fel på de som kommer och jobbar. Jag har massor med kompisar som jag umgås dagligen med och som jag jobbar ihop med som själva kommer från andra länder, som har bott här i 25–30 år och som säger samma sak. De drabbas också. Det är systemet det är fel på.
Vad med SD:s vårdpolitik gör dem till det bästa vårdpartiet?
– Ja, jag tycker att SD är det bästa partiet, om man ser till helheten faktiskt. Både för oss och dem som kommer hit. Vi vill hjälpa dem på ett helt annat sätt och se till att de får den utbildning och den hjälp de behöver. Det är bedrövligt att vi bara trycker in folk, och så har de inte fått reda på sina rättigheter eller någonting. De blir utnyttjade på arbetsplatserna. Jag ställer inte upp på det. Jag tycker att det är synd hur man beter sig mot de här människorna som kommer hit, de har inte fått den hjälp de behöver.
Hur ser du på att Sverigedemokraterna ändå lägger minst pengar på integration för dem som redan är här?
– Jag pratar ju mest om den vårddelen jag står för.
Hur ska de lära sig svenska och om tas hand om, om inte resurser satsas?
– Jag tycker till exempel det som jag föreslagit är bra; att de får läsa svenska under arbetstid, att de måste gå på de här lektionerna och få betalt som arbete. Så man inte kan smita ifrån. Det tycker jag är ett strålande förslag.
Läs mer: Är Sverigedemokraterna Sveriges nya vårdparti?
Med SD:s politik så kommer statsbidragen till kommuner och landsting dras ner på. Även med den kompensation som SD gör bland annat genom slopat grundavdrag, så kommer det på tre år fattas 20 miljarder enligt LO, hur ser du på det?
– De pengarna kommer nog fram på något annat sätt kan jag tänka mig. Nu sitter inte jag med ekonomin till den delen, jag vill ju se till folket på golvet och att det blir bra för patienterna.
Ja men det är ju så mycket av statsbidragen till landstingen som går till hälsa och sjukvård, det påverkar ju personaltäthet och liknande.
– Ja det är mycket man kan ändra. Jag sitter med många idéer. Jag har en hel bok. Vi ska använda den personal vi har och lära upp dem ordentligt och ta hand om dem.
Hur ser du på SD:s politik att människor utan svenskt medborgarskap inte ska få något annat än akutvård?
– Det tycker jag är helt rätt faktiskt. Jag ser så mycket elände i primärvården och när jag har hjälpt till i hemtjänsten. Pengarna räcker inte, ibland har man till och med fått köpt mat för sina egna pengar till svenska pensionärer. Där väger jag emellan, vem ska vi ta hand om? Man matar de egna fågelungarna först, de smulor som blir över går till de andra som inte har. Så ska det fungera. Det måste vara på det sättet.
Och de som jobbar och betalar skatt i Sverige, men som inte är svenska medborgare, har de rätt till vård?
– Nej det tycker inte jag. Det ska först och främst gå till svenska medborgare. Det finns ju akutvård som de har tillgång till. Det är ingen som får dö i Sverige. Jag är själv kristen, så jag måste ju tänka på ett bra sätt.
Och de kvinnor som jobbar inom vården, men som inte är svenska medborgare …
– Det finns så otroligt många som sitter och väntar på att få hjälp, det är deras tur nu. Vi måste ju till och med hjälpa barn som är födda här och som inte fått tillräckligt med hjälp och som inte har kommit in i samhället på ett bra sätt.
Läs mer: Alliansen vill skattebefria gräddfiler till vården
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.