För två år sedan dog två rörmontörer efter att ha begravts i tjära på koksverket i Luleå. I dag friades både SSAB och den chef som misstänkts för vållande till annans död.
I oktober för två år sedan omkom två rörmontörer efter att ha begravts i tjära. De fick hundratals kubikmeter med stenkolstjära, tjärstoft och vatten över sig när de arbetar med att tömma en tjärtank inne på SSAB:s koksverk i Luleå.
Åtal väcktes mot en chef på SSAB för vållande till annans död. Även företaget riskerade en företagsbot där åklagaren hade yrkat på fyra miljoner kronor.
I dag friades bägge parterna. Åklagaren har inte kunnat bevisa att det handlat om »straffbar oaktsamhet« från SSAB:s sida, enligt tingsrätten.
Att de som blivit anmälda för arbetsmiljöbrott frias hör inte till ovanligheterna. Mellan 2006 och 2010 ledde två procent av polisanmälningarna om arbetsmiljöbrott till fällande dom, enligt en studie från Stockholms universitet.
Fakta arbetsmiljöbrott:
Knappt 3 procent anmälda arbetsmiljöbrott prövas i domstol.
Företagsbot är det klart vanligaste straffet. Det innebär att företaget får betala böter till staten.
Personer som uppsåtligen eller av oaktsamhet brustit i sitt arbetsmiljöansvar kan dömas till antingen böter eller fängelse. Hittills har ingen dömts till fängelse i Sverige.
Endast två domar för grovt arbetsmiljöbrott har vunnit laga kraft i Sverige, båda i tingsrätten.
Källa: Döden på jobbet, en berättelse om det nya arbetslivet av Elinor Torp, Atlas
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.