Sju av tio kommuner anlitar bemanningsbolag i socialtjänsten. Personalbrist och brist på kontinuitet riskerar att drabba utsatta barn, skriver Akademikerförbundet SSR på DN-debatt.
En ny enkätundersökning från Akademikerförbundet SSR visar att sju av tio kommuner använder bemanningsföretag i barn- och ungdomsvården inom socialtjänsten. Hälften av kommunerna uppger också att trenden är ökande. Samtidigt kommer rapporter om att flera kommuner inte ens lyckas hyra in socialsekreterare. Vakanserna får stå obesatta. Det skriver Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR, på DN-debatt.
”Roten till det onda är personalflykten från den sociala barn- och ungdomsvården. Kraftfulla åtgärder krävs nu för att snabbt räta upp situationen, så att erfarna socialsekreterare väljer att arbeta kvar.”
Akademikerförbundet SSR anser att bemanningsföretag är olämpliga inom socialtjänsten. Den så viktiga kontinuiteten med utsatta barn och föräldrar bryts. Det blir också svårare att bygga upp kollektiva erfarenheter och kunskaper i organisationen.
”Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige att ha så allvarliga brister i skyddet för de mest utsatta barnen och ungdomarna. Det är inte värdigt med ständiga brott i kontinuiteten. Det är inte värdigt att barnen och deras familjer får möta stressade socialsekreterare som inte får möjlighet att använda sin kompetens fullt ut.”
Förbundet kräver rejäla lönehöjningar och inrättande av specialistsocionomer för att öka möjligheterna till lönekarriär. De uppmanar ansvarig minister Åsa Regnér att upprätta en nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården tillsammans med berörda organisationer.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.