Nyhet Socialdemokraterna bör lägga fram sitt förslag om pensionsavgiftshöjning i riksdagen där det med tanke på SD och V:s hållning finns en majoritet för förslaget. Det anser SSU. Forenas samhällspolitiske chef Håkan Svärdman ser utspelet som ytterligare ett tecken på att pensionsgruppen inte kan leverera tillräckligt bra pensioner.
”Lämna pensionsgruppen och lägg fram ett förslag i riksdagen om en höjning av pensionsavgifterna”, skriver SSU:s nya ordförande Lisa Nåbo tillsammans med SSU-förbundsstyrelseledamoten Pavlos Cavalier Bizas i en debattartikel i Expressen.
De framför i artikeln att det är hög tid för sitt moderparti att ta strid för sin politik och att S bör pröva om de har stöd för tre frågor i riksdagen: en mer reglerad arbetskraftsinvandring, ett stopp för privatiseringen av arbetsförmedlingen och förslaget om höjd pensionsavgift.
När det gäller pensionsavgiften, som ska leda till höjda pensioner, innebär Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets ståndpunkter att det finns en majoritet för förslaget, skriver SSU-företrädarna och framhåller att Sverigedemokraterna häromdagen kom med ett pensionsreform-förslag om höjd pensionsavgift.
“Vi vill helt enkelt syna SD och är trötta på att Moderaterna blockerar höjda pensioner i pensionsgruppen. Vi socialdemokrater vill höja pensionerna, därför bör vi föreslå det i riksdagen”, skrev SSU-ordföranden på twitter några timmar efter att debattartikeln publicerats.
Fackförbundet Forena och dess samhällspolitiske chef Håkan Svärdman har, likt flera andra fackförbund, länge kritiserat pensionsgruppen, och ser utspelet som ett tecken i tiden.
– Utspelet är en konsekvens av att pensionsgruppen inte löser pensionsavgiftsfrågan. Hade man skött detta och inte förskjutit frågan om en pensionsavgiftshöjning framåt, hade det inte varit öppet för att partier lägger olika bud och förslag. Det handlar om att man inte kunnat leverera tillräckligt bra pensioner.
I pensionsgruppen sitter alla riksdagspartier utom SD och V med och beslut fattas i enlighet med konsensus-principen. Det räcker att ett parti säger nej till att höja pensionsavgiften för att ett förslag ska falla.
Forena, som organiserar arbetstagare i försäkringsbranschen, har länge framfört åsikten att antingen levererar pensionsgruppen pensioner i enlighet med pensionsöverenskommelsen, vilket betyder att den allmänna pensionen från staten ska motsvara 60 procent av den tidigare inkomsten för flertalet löntagare, eller så lägger man ner.
– Det som är intressant för oss är att det blir ett stöd för en pensionsavgiftshöjning i riksdagen. Om regeringen tar fram ett sådant förslag lägger vi oss inte i vilka partier som röstar på det, säger Forenas samhällspolitiske chef.
I fall pensionsgruppen inte kommer överens, hur sannolikt är det då att regeringen kan luta sig mot V och SD i riksdagen?
– Det är oerhört svårt att bedöma. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har sagt att det finns en majoritet i riksdagen för en pensionsavgiftshöjning, men han har samtidigt i andra sammanhang sagt att pensionsgruppen äger frågan.
En pensionsavgiftshöjning kommer att kosta mycket pengar och de partier som vill höja avgiften har hittills gett olika besked, och ännu är det bara SD som har bestämt sig. De vill halvera biståndet, vilket skulle täcka deras pensionsavgiftshöjningsförslag ”med viss marginal”, som partiets ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt sa på en presskonferens tidigare i veckan.
Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson säger att partiet överväger att höja arbetsgivaravgiften eller skatterna för att finansiera sitt höjningsförslag, och partiet kommer att komma med förslag efter årsskiftet, skriver nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner Insights.
Socialdemokraterna har ännu inte landat i hur man vill finansiera en höjning. Frågan analyseras och utreds på Socialdepartementet. Men i förra veckan öppnade socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi för att använda pengar ur AP-fonderna, vilka är pensionssystemets buffertfonder.
Med tanke på finansieringsfrågan, är det ens möjligt att regeringen kommer överens med partierna utanför pensionsgruppen?
– Det försvårar sannolikt att man kommer överens. Men klart är att de partier som har seriösa avsikter kan hitta finansiella lösningar. Nettokostnaden på 12 – 13 miljarder som vi och även Pensionsmyndigheten bedömer att en reform landar på är hanterbar. Det är ett normalt reformutrymme, säger Håkan Svärdman.
Vad säger du om risk för pensionspopulism ifall pensionsgruppen läggs ned, där partierna inför varje val bjuder över varandra och att pensionspolitiken då blir instabil?
– Vi har redan kommit dit. Ta till exempel pensionstillägget på 600 kronor Det ligger utanför pensionssystemet och är ju som upplagt för detta. Partierna kan ju föreslå högre tillägg. Även förslaget om trygghetspension är en del av detta, då det inte ligger i linje med principerna för pensionsöverenskommelsen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.