S-kongressen Med fredagens terrorattentat färskt i minnet, och med en statsminister kvar i huvudstaden, inleddes S-kongressen under lördagen i Göteborg. I fokus hamnade trygghet och säkerhet.
Socialdemokraternas partikongress inleddes med en tyst minut. Stämningen var aningen tryckt. Stefan Löfven skulle under förmiddagen ha hållit det inledande talet, men gårdagens terrorattentat tvingade statsministern att stanna kvar i Stockholm. Statsministerns ord fick ändå inleda kongressen.
»Kära vänner, i går var en fruktansvärd dag. Vi gör allt vad vi kan för att visa vårt stöd för de drabbade familjerna. Sverige är i Sorg,« lät Stefan Löfven hälsa.
»Igår var också en dag av solidaritet, vi visade hur fantastiskt Sverige var.«
”Nu gäller det att vara aktsam om och omtänksam om våra demokratiska värderingar. Vi står sida vid sida med alla demokratiska krafter. Det här ingen fråga om partipolitik.«
Partisekreterare Lena Rådström Baastad tog vid där Löfven slutade och framhöll vikten av fler poliser och skärpta straff, hon var också var tydlig med att Socialdemokraterna kommer att fokusera på att bryta segregationen.
– Alla ska ha samma möjligheter till ett bra liv. Välfärden ska utvecklas och fler ska komma i arbete. Skolan ska stärkas så barn får stödet de behöver, oavsett var de bor eller vilka som är deras föräldrar.
– På så sätt skapar vi trygghet, avlsutade Rådström Basstad.
LOs ordförande Karl-Petter Thorvaldsson upplevde stämningen som laddad.
– Det var ganska dämpat inledningsvis, samtidigt känner jag att det finns en otrolig vilja från deltagarna att det här ska bli en vanlig kongress, där vi debatterar och understryker att demokratin måste få vinna över hatet.
Karl-Petter Thorvaldsson, som också sitter i partiets verkställande utskott, tror inte att gårdagens attentat kommer att överskugga kongressen.
– Delegationerna ute i landet delar upp ansvarsområden redan i januari. Vi har folk som förberett sina anföranden i veckor och månader. Jag tror inte händelserna i Stockholm kommer ha stor betydelse och hoppas det blir en vanlig kongress. Däremot kommer det kanske att vara en annorlunda ton i diskussionen- det är rätt naturligt när någonting sådant här händer.
Emilia Bjuggren är Stockholms delegationsledare under partikongressen. Under fredagen var hon ännu kvar i huvudstaden.
– Jag kände en väldig sorg och vrede över det som hände, men sen en väldig stolthet över hur Stockholmarna öppnade sina hem, skjutsade medmänniskor och gemensamt gjorde sällskap genom staden. Jag känner mig ännu mer stolt över att vara Stockholmare idag.
Attentatet i Stockholm kommer fortsätta att prägla stämningen på Svenska mässan, tror Emilia Bjuggren.
– Det påverkar så klart alla i partiet och många i vår ledning som är med och styr landet, men det är inte annorlunda än för andra partier. Det är den tid vi lever i. Vi är alla fast beslutna att våra öppna demokratiska samhällen ska ta sig igenom detta och förhoppningsvis bli ännu starkare. Det som hänt kommer göra oss ännu mer beslutsamma att genomföra kongressen på ett bra sätt.
Dagens tal kom att präglas av säkerhetsfrågor, men Karl-Petter Thorlvadsson tror inte gårdagens händelser är något som kommer att påverka Socialdemokratin i stort.
– Den första tanken är naturligtvis att vi måste stärka polisen, rättsväsendet och underrättelseverksamheten, men som alla säkert förstår är det väldigt svår att kontrollera den här typen av attentat, oavsett antal poliser. Därför tror jag många kommer att vara eftertänksamma. Indirekt tror jag, att det på sikt kan gynna de idéer arbetarrörelsen har, bättre förutsättningar, framtidstro och hopp.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.