NYHET Administratören för Facebookgruppen Stå upp för Sverige döms för att inte ha rensat bort rasistiska kommentarer.
”Jag har inte sett den” räcker inte som ursäkt för att slippa ansvar för brottsliga kommentarer publicerade i en Facebookgrupp man är administratör för. Inte om inlägget har anmälts eller om det är rimligt att man har sett det. Det beslutar Eskilstuna tingsrätt och dömer en 52-årig man från Eskilstuna till villkorlig dom och böter för brott mot lagen om ansvar för elektroniska ansvarstavlor.
– Det här är väldigt positivt, en välskriven och välkommen dom, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna med bakgrund som jurist.
Hon räknar med att domen kommer att överklagas ända upp till Högsta domstolen, men ser dagens tingsrättsdom som ett välkommet första steg.
– Det är i sak positivt att domen överklagas, det behövs en tydlig praxis om vad som gäller i dagens digitala samhälle. Vi får hoppas att beslutet står sig till sista instans. Det här är en ytterst viktig dom som visar att den som tillhandahåller en sådan här tjänst även bär ansvar för vad andra publicerar.
I fallet med Stå upp för Sverige, som när den skapades hette ”Stå upp för Peter Springare”, anser tingsrätten att det i samtliga fall är bevisat att 52-åringen antingen fått meddelanden skickade till sig som uppmärksammat honom på brottsliga inlägg – eller rimligen borde ha sett dessa kommentarer själv. Det sistnämnda bland annat för att han själv publicerat inlägg i Facebookgruppen som personer sedan kommenterat på ett sätt som bedöms vara hets mot folkgrupp. Det har bland annat handlat om rasism riktat mot somalier och muslimer.
– Jag tycker att tingsrätten har gjort en bra rimlighetsbedömning, den ställer inte orimliga krav på en granskning av varje enskild kommentar i en grupp som har väldigt många inlägg. Men där administratören blivit uppmärksammad på brottsliga kommentarer, eller rimligen anses ha sett dem men ändå valt att låta dem ligga kvar, har han ett ansvar.
Jeanette Gustafsdotter tror att domen kan få stor betydelse i arbetet mot hot och hat i digitala sammanhang som bland andra Tidningsutgivarna driver.
– Det här lägger ett större ansvar även för vad andra skriver på den som startar upp grupper och andra tjänster som anses vara elektroniska anslagstavlor. Det kommer inte att räcka att säga ”det var inte jag som skrev det”, säger hon.
52-åringen döms till villkorlig dom för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor vid åtta tillfällen. Han ska även betala dagsböter på totalt 19 200 kronor och får även stå för sina egna advokatkostnader på 40 250 kronor.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.