Nyhet I dag presenterade högerkoalitionen sin regeringsöverenskommelse. Enligt S-märkta statsvetaren Marja Lemne har Sverigedemokraterna fått bra betalt för att inte sitta i regering. Men det som överraskade henne mest i uppgörelsen var möjligheten till ökat statligt ansvar över sjukvården.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna presenterade i fredag förmiddags sin regeringsöverenskommelse. I den troligtvis blivande regeringens skriftliga överenskommelse ”Tidöavtalet” ingår bland annat slopat enprocentsmål för biståndet, dubbla straff för gängkriminella, skärpta krav på medborgarskap, visitationszoner och ökat statligt ledarskap för sjukvården.
Den S-märkta statsvetare Marja Lemne är förvånad över att partierna gick ut till allmänheten innan de pratat med talmannen.
– Å andra sidan har det varit en väldig press nu, inte minst inifrån partierna, att det ska bli klart, säger hon.
Skulle du säga att det här är en forcerad överenskommelse? Eller tror du att den är väl förankrad mellan partierna?
– Den verkar väl förankrad. Det är en omfattande uppgörelse. Det är annorlunda än tidigare överenskommelser som haft flera punkter och inte samma typ av sammanhållna budskap. Och där syftet snarare har varit att inte hjälpa fram varandra utan att stjälpa. Här har partierna fått en rad av sina hjärtefrågor tillgodosedda, säger Marje Lemne.
Visitationszoner, anonyma vittnen, ett ”paradigmskifte i synen på asylmottagande” och slopat enprocentsmål för biståndet. Är Liberalerna förlorarna i den här uppgörelsen?
– Vad man kan säga är att Liberalerna får sitta i regering men att de har fått ge sig på flera punkter. De får troligen ansvara över kultur, idrott och utbildning men de har betalat ett högt pris för det. Men vad hade de för alternativ? Att inte stödja den här regeringen och byta sida en gång till, det tror jag inte är så bra ur väljarnas synpunkt. Att aldrig veta var partiet står, säger Marja Lemne.
Samtidigt menar Marja Lemne att Sverigedemokraterna fått bra betalt för att inte sitta i regering. Förutom att de fått igenom flera sakfrågor får partiet också ett eget samordningskansli med egna tjänstemän i regeringskansliet.
Vad gäller Moderaterna tycker hon att det inte är riktigt tydligt om de är vinnare eller förlorare i det här. Att a-kassan ska ligga kvar på samma nivå som nu, och inte sänkas som Moderaterna hade som vallöfte, är ett stort bakslag för alla i koalitionen utom SD, menar Marja Lemne.
Det som överraskade henne mest var att Kristdemokraterna fick så stort genomslag för frågan om en ökad statlig ledning över sjukvården.
– De måste vara upprörda nu på SKR över att staten ska ta ett större grepp om sjukvården. Även om KD inte säger förstatliga vill de utreda ett statligt huvudmannaskap. Det sätter tvångströja på regionerna, säger Marje Lemne.
Statsministeromröstningen kommer att hållas på måndag kl 11.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.