C har större chans än KD att hänga kvar i riksdagen. SD får svårt att växa mer. Statsvetaren Marie Demker kommenterar valundersökningen från SCB.
Nedgången för Moderaterna som syntes i söndagens EU-val speglar sig även i den Partisympatiundersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade i dag.
– Det är tydligt att det är en anti-alliansvind som blåser genom Sverige. Det ser inte så bra ut för dem, säger Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs Universitet.
I undersökningen visar regeringspartierna som block en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2013. Undersökningen visar hur det skulle ha sett ut om det hade varit val i Sverige i dag.
Kristdemokraterna och Centerpartiet har hängt på gärdesgården en längre tid enligt Marie Demker:
– Om båda partierna ligger runt fyraprocentsspärren har Centerpartiet dock en större möjlighet att stanna kvar. Det är parti med resurser, såväl i form av pengar som i ett antal starka fästen runt om i landet. C har en större möjlighet att mobilisera både egna väljare och alliansväljare, säger Marie Demker.
Kristdemokraterna och Centerpartiet brukar dock ofta få stödröstare från Moderaterna.
– Men det kan bli svårt för moderatväljare att välja mellan att stödrösta på C eller KD. Om det dessutom ser ut att gå dåligt för Moderaterna blir utgången än mer oviss för Alliansen. Det blir svårt att göra rationella val, säger Marie Demker.
Feministiskt Initiativ får i valundersökningen 2,5 procent av väljarnas stöd. I EU-valet fick de preliminärt 5,3 procent. Marie Demker menar att det är stor skillnad på vilka frågor som dominerar i de olika valen.
– Väljarna gör stor skillnad på vad man väljer till. När det gäller riksdagsvalet handlar det om regeringsmakten. Det är viktigt med att man upplever att ens parti är regeringsdugligt. I EU-valet handlar det mer om att få vissa perspektiv, vissa frågor, representerade.
I svenska riksdagsval brukar ekonomi, sysselsättning och välfärd vara de frågor som är viktigast för väljarna.
– I de frågorna har FI inte samma starka position som de hade för sina frågor i EU-valet. Detta kan eventuellt missgynna FI höstens val, säger Marie Demker.
Å andra sidan kan framgångarna i EU-valet få motsatt effekt:
– Vad som är intressant är att vi nu har en situation där Feministiskt Initiativ genomfört ett val och faktiskt kommit in i EU-parlamentet. Det i sin tur kan mobilisera sympatisörer inför riksdagsvalet. Och lyfta partiet framåt.
Sverigedemokraterna går tillbaka något jämfört med SCB:s mätning i november.
– Om man tittar över en längre period så har SD legat runt 8-10 procent sedan 2012, då man hade en stor uppgång. Där har man parkerat sig sedan dess, säger Marie Demker.
Hon tror dock att SD kan få svårt att växa ytterligare:
– Vill de öka ännu mer måste de nå utanför sin grupp av trogna väljare.
Marie Demker syftar på väljare som delar Sverigedemokraternas nationalistiska åsikter, som är djupt kritiska till invandringspolitiken och som röstat på Sverigedemokraterna eller liknande partier tidigare.
– Om SD vill nå utanför sin kärngrupp måste partiet bli ännu mera mainstream. De måste bredda sig, ta upp andra frågor och då krävs det en ansträngning, säger Marie Demker.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.