Stefan Löfven, foto: Region Gotland Tove Turesson

ALMEDALEN 2018 Vad vill du göra av din stund på jorden, frågar Stefan Löfven publiken i Almedalen i ett tal som handlar om visionen om hur det starka samhället ska ge både stöd och frihet, i ett Sverige som håller ihop.

Löfvens Almedalstal är både personligt och fyllt av värderingar,

I den soliga kvällen får de 4100 personerna i publiken höra statsministern både erkänna att han gnolar för sig själv när han lyssnat på Lars Winnerbäck (uppvärmaren för kvällen) och ge sin vision om ett bättre liv här på jorden genom att berätta sin historia som ett exempel även i det stora samhällsbygget.

Det är både en klass- och en bildningsresa, tillsammans med ett starkt patos som får gensvar av publiken och även uppskattas av opinionsbildare av olika kulör. Ett av Löfvens bästa.

– Jag kan se till mitt eget liv. Jag blev ett bortlämnat barn. Jag blev ett fosterbarn.  Jag hade kunnat bli bitter, arg, ensam. Men växte upp med kärlek i ett samhälle som inte räknade ut mig och gav mig så stora möjligheter.

Mammans extraknäck som försäljare av hushållsprodukter gav familjen en bokhylla och starten på en bildningsresa. Kramfors amu-kurser hade en svetsarutbildning, och så vidare på vägen fram till platsen på Almedalens scen denna torsdag i juli 100 år efter demokratins genombrott.

Med en blandning av allvar och engagemang betonar han hur avgörande det är att bekämpa hat, polarisering och extremism och återvänder till demokratikrisen för 100 år sedan, då den liberale statsministern Nils Edén och hans regering stod inför oron att folkets förslag om allmän och lika rösträtt skulle falla och extremister ta till våld.

Men den socialdemokratiska ministern Värner Rydén sa: »Landet går inte sönder om vi hålla ihop», vilket också blir ett återkommande tema i Stefan Löfvens färd genom det Sverige han vill vara med om att bygga.: Sverige går inte sönder om vi håller ihop.

Kanske är berättelsen också en vink åt Liberalerna om deras gemensamma historia för att skydda och värna demokratin, och införa allmän och lika rösträtt, i strid med Högern.

Ett starkare samhälle är ett tryggare samhälle, är Löfvens budskap till publiken när han säger:

»i varje steg  ska samhället finnas där vid din sida och säga, du är inte ensam, vi är med, vi håller ihop.”

I detta samhälle ska fler anställas i välfärden, det ska satsas på utsatta skolor, på vården, skolan omsorgen, liksom på poliser, utifrån de valprioriteringar som tidigare presenterats. Språkplikt ska bli den där puffen som ger nyanlända utbildning och nya chanser i livet. Flickor och pojkar ska leva sitt liv som de vill i frihet utan förtryck.

– Bildning som gjort mitt liv möjligt ska ges till alla barn i alla klasser och vi kan göra det om vi håller ihop, säger Löfven som konstaterar:

–  Vi har nu stora överskott och den lägsta statsskulden på 41 år. Det beror på att 300 000 fler är i arbete sedan vi tillträdde, den högsta sysselsättningen som något EU-land någonsin haft.

Det är ni som gjort denna samhällsförändring möjlig, konstaterar han vidare och poängterar att pengarna inte ska användas till att sänka skatter utan att stärka välfärden och höja pensioner. Där ingår också en satsning på bättre pensioner.

– Ålderdom ska inte vara detsamma som fattigdom, utan frihet och trygghet, det är socialdemokratisk politik säger statsministern.

Under Socialdemokraternas dag har det också varit en mångfaldsparad i Visby, med ett stort antal deltagare.

Mångfaldsparad i Visby 2018. Foto Jenny Lindahl

 

Stefan Löfven får mycket starka applåder när han säger:

»Det kokar inom mig när jag hör att nazister är här och att det leder till att unga RFSL inte vågar komma hit, de har inte här att göra det är ett demokratiforum. Vårt land ska aldrig låta antidemokratiska krafter använda demokratin för att förgöra den!«

Han talar om – och till Hédi Fried, som överlevde Auschwitz som säger om avhumaniseringen av människor: Vänj dig aldrig.

Jag kommer att ta striden för svensk demokrati som är präglad av respekt och humanitet så att vi aldrig mer faller ner i hatets mörker. Jag ska använda vår röst överallt för att försvara människors okränkbara värde, det vill jag använda min stund på jorden till, för dig Hédi Fried och för alla oss.

För Löfven och Socialdemokraterna är årets valrörelse »en folkomröstning om välfärden«, men i talets avslutning tar han till större ord än så:

» Kära åhörare det är dags för oss att välja vilken sida av historien vi vill stå på. Demokratin var inte bara resultat av historiska beslut av Värner Rydén och andra utan tusentals kvinnor och män som slet för sin rösträtt.

Svenska arbetare och tjänstemän, socialdemokrater, frisinnade och liberala krafter valde att inte ge makten till folk som spred hat och konspirationsteorier, de höll ihop landet och byggde ett Sverige som slog världen med häpnad.

Vi måste alla fatta vårt eget beslut och axla vårt ansvar och välja att stå på rätt sida i historien och säga till våra barn och barnbarn:

I en tid av polarisering och extremism stod jag upp. Vi gjorde det tillsammans, vi höll ihop.«.

Stefan Löfven vill se ett samhälle som ger skydd och stöd.

TALET I KORTHET

VÄDRET: Bästa möjliga med stor publik 4 100 personer, rekord hittills.

PUBLIKKONTAKT: Stark symbios med taggad publik, som jublar åt talet.

TEMA: Det starka välfärdssamhället ger både frihet och skydd.

BLOCKGEMENSKAP: Nej, regeringskamraten MP nämns inte, istället den demokratiska historien av samarbete med liberaler och frisinnade.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Ja, här finns undersköterskans vardag, liksom lärarnas och polisernas.

UTSPEL: På Roma äldreboende presenterade Socialdemokraterna sitt nya pensionsförslag där målet är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen. För att nå målet krävs ett stegvis längre arbetsliv men även högre avgifter.

ROLIG: Ja, några självironiska skämt går hem hos publiken.

PERSONLIGT: Ja, väver in bitar ur sitt liv sin vision av hur även andras liv ska kunna bli lika bra och kärleksfullt som hans.