»Det är inte bara vi nordbor som tycker att social dumping är vansinne – det gör även borgerligheten och representanter för Östeuropa«, säger Marita Ulvskog (S) efter dagens omröstning i EU-parlamentet.
Den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet har länge arbetat för att stärka arbetstagares rättigheter och villkor i EU. Nu har man fått genomslag.
I dag, onsdag, röstade en stor majoritet av EU-parlamentarikerna för en rapport om social dumpning. Med 458 röster för och 199 emot är det en tydlig yttring om i vilken riktning parlamentarikerna tycker att EU bör gå i frågan.
– Rapporten är väldigt övergripande och handlar om alla sektorer, från transport och bygg till vård och lokalvård. Den ger en tydlig ram för vad som ska vara otillåtet bland EU:s medlemsländer, säger Marita Ulvskog (S), vice ordförande i EU-parlamentets sysselsättningsutskott.
Det finns nu alltså en stark viljeyttring om att EU-länderna inte ska konkurrera med låga löner och taskiga arbetsvillkor. Rapporten leder visserligen inte omedelbart till ny lagstiftning men har trots det väldigt stor betydelse.
– Det är viktigt att vi är överens mellan östra och västra Europa. Den stabila majoriteten gör det också lättare att omsätta rapporten till lag i förlängningen, säger Marita Ulvskog.
Men dagens framgång har kanske främst betydelse för det omstridda utstationeringsdirektivet som i nuläget ligger på EU-parlamentets och ministerrådets bord.
Sedan Lavaldomen år 2007 har facken kämpat för att alla arbetare, oavsett hemland, ska få lika lön för lika arbete i hela EU. Men trots att EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker har gjort lönedumpningsfrågan till en av sina profilfrågor har det knappast varit enkelt att få gehör för lika rättigheter.
Bland annat har elva länder, tio öststater och Danmark, lagt gult kort vilket får betraktas som en ytterst stark protest mot starkare EU-lagstiftning.
Marita Ulvskog ser dagens omröstning som ett positivt tecken inför kommande arbete och omröstningar om utstationeringsdirektivet. Inte bara för att det håller trycket i frågan uppe.
– Det är också en fingervisning om hur styrkeförhållandena ser ut i parlamentet. Det är inte bara vi nordbor som tycker att social dumping är vansinne – det gör även borgerligheten och representanter för Östeuropa, säger Marita Ulvskog.
Hon beskriver opinionsläget som en »spricka i muren« då mångas motstånd i frågan har vänt. En förklaring kan vara att allt fler inser att EU-projektet svajar och att det är dags att ta tag i problem som människor möter i sin vardag.
– Människor har svårt att få jobb, behandlas illa på arbetsmarknaden och jobbar under oacceptabla löner och villkor. Jag tro att många börjar nå en insikt om att det är farligt att behandla människor illa och väldigt olika, säger Marita Ulvskog.
Alla M- och L-parlamentariker röstade emot, KD avstod och C var närvarande men röstade inte.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.