corona Nu är det slut på barhäng. Från onsdagen gäller bara bordsservering på restauranger och kaféer, och alla verksamheter måste vidta smittskyddsåtgärder, som att glesa ut hur gäster sitter i lokalen.
Från och med onsdag kommer det bara vara tillåtet med bordsservering på alla ställen som serverar mat och dryck. Dessutom måste de här verksamheterna vidta andra åtgärder för att glesa ut folk i lokalen, utan att Folkhälsomyndigheten ville precisera mer exakt vilket avstånd det kan röra sig om.
Det här sker genom att det införs en ny föreskrift som en del av Smittskyddslagen för att begränsa smittspridning på restauranger, barer och kaféer. Beskedet gav socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens på tisdagen.
– Det är slut på barhäng, och man kommer bara kunna ta emot sittande gäster som serveras vid bordet. Alla ägare och innehavare måste göra en plan för hur man minskar smittspridningen i de lokaler man själv disponerar, sa Johan Carlson.
Mer detaljer än så kom inte fram angående vad som innefattas i förbudet, men exempelvis bufféer kommer inte att stoppas, sa Johan Carlson på en fråga.
Presskonferensen handlade också om den stundande påsken och rekommendationer vad gäller att resa bort och umgås med släkt och vänner.
– Jag vill vara extra tydlig nu när vi närmar oss påsk, då vi vanligtvis reser vi runt och träffar släkt. I år kan det inte bli så. Ni som förbereder påskfirandet: ni måste följa de rekommendationer som finns, sa Lena Hallengren.
Johan Carlson från Folkhälsomyndigheten beskrev sedan mer i detalj vilka reserekommendationer som finns, men utan att bestämt avråda folk från att resa. Istället betonade han att »alla måste fundera« på om det är värt att göra just den resa som man planerat. För sjuka och äldre var rekommendationen skarpare om att stanna hemma.
– Myndigheten har ingen möjlighet att förbjuda folk att röra på sig, naturligtvis. Vill man åka till sin sportstuga går det inte med de medel som vi har att förhindra det, sa Johan Carlson.
Om man åker bort till påsk bör man betänka hur möjligheten är för sjukvården att ta hand om en där man befinner sig, till exempel på Öland eller Gotland som han tog upp som exempel.
Folkhälsomyndigheten har haft en dialog med Sveriges skidanläggningar om hur man kan planera verksamheten för så lite smittspridning som möjligt i skidbackar och runtomkring.
– Sveriges skidanläggningar har tagit fram en plan om hur man ska hantera själva skidåkningen, utlämning av liftkort med mera, sa Johan Carlson.
När det gäller resor mer tåg, buss och flyg uppmanas arrangörerna att ta ansvar för att det inte blir trängsel bland resenärerna och »att man sitter på sina platser«.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.