Hemlösa kommer att bli bortfösta från buss- och tågstationer i vinter. “Människor kommer att frysa ihjäl”, säger Sven Hovmöller från föreningen HEM.
Sedan några dagar tillbaka har skyltar för att hålla hemlösa borta satts upp på stationshuset i Linköping, rapporterar Corren. Och fler skyltar väntas dyka upp på andra stationer. Det är statliga företaget Jernhusen, som äger många av stationshusen runtom i landet, som nu vill se till att personer som inte har biljett hindras från att visas i stationshusen.
– Det är ju upplagt för att vi kommer få ett antal personer som fryser ihjäl den här vintern. Det är illa nog när en olycka händer, men här kan man se att en olycka är på väg att ske och väljer att inte stoppa den, säger Sven Hovmöller från föreningen HEM, som hjälper EU-migranter.
Vakter kommer att be personer som inte ska resa att lämna byggnaden.
– I första hand vill vi ha en dialog, men om det behövs får man kontrollera vem som har biljett. Vi håller på att se över hur vi ska göra nu, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.
“Personer som inte ska resa använder bänkarna som sovplatser och toaletterna som duschplatser, vilket förstör toaletterna och möjligheterna för resenärerna att använda dem”, skriver Jernhusen i ett pressmeddelande.
Men när Dagens Arena pratar med Cecilia Granath kan hon bara nämna ett enda fall där en person använt handfatet på en toalett för att tvätta sig.
– Jag vet att det har hänt i Gävle. Men det är inte bara att toaletter förstörts, det blir ofräscht också, vilket skapar en mindre attraktiv miljö för resenärerna, säger hon.
Enligt Cecilia Granath är tilltaget är en del av ordningsreglerna och inget ovanligt.
– Vintertid får vi alltid göra extra insatser eftersom att folk tycker det är varmt och skönt att komma in på stationen. Men om resenärer till exempel inte kan använda toaletten eller bänkarna så måste vi vidta åtgärder. Det vet vi att resenärerna respekterar och uppskattar, säger hon.
Det är just när det blir kallt som personer som är hemlösa och fattiga är i extra behov av platser att söka skydd på, säger Sven Hovmöller. Han är väldigt orolig för vad Jernhusens insatser kan få för konsekvenser.
– Man blir bara så trött på dessa människor som föreställer sig att deras lidande av att se en fattig människa är större än det lidande denna fattiga människa har, säger han.
Cecilia Granath framhåller att Jernhusen kontaktar kommuner på de aktuella platserna, för att få ett samtal om vad kommunerna kan göra för att hjälpa de personer som söker skydd.
– Vi har förståelse för att det är en svår situation för de här personerna, men vårt uppdrag är att utveckla en järnvägsstation så att folk kan resa i Sverige, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.