Antalet sjukskrivningar till följd av hot eller våld inom vård och omsorg har de senaste fyra åren ökat med över 40 procent. Det rapporterar Vårdfokus.
Tidningen Vårdfokus har begärt ut data från Arbetsmiljöverket. Den visar att det totala antalet arbetsplatsolyckor orsakade av hot eller våld, som ledde till sjukfrånvaro, ökade med 32 procent mellan åren 2010 och 2014.
Inom vård och omsorg är samma siffra 41 procent, från 847 fall år 2010 till 1 194 fall år 2014.
Värst är det inom psykiatrin.
547 sjukskrivningar till följd av hot och våld anmäldes inom den somatiska slutenvården under perioden 2010-2014.
Men sett till antalet anställda är risken för att råka ut för hot eller våld inom psykiatrin åtta gånger så stor. Inom den slutna psykiatriska sjukvården anmäldes 95 sjukskrivningar mellan 2010-2014.
En magisteruppsats i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet, där litteraturen om forskningen kring hot och våld i vården granskades, visar exempelvis att drygt 60 procent av sjuksköterskorna inom olika områden i vården har blivit utsatta för någon form av hot och våld i sitt arbete
Långa väntetider för patienterna och för lite personal i förhållande till antalet vårdplatser ska enligt studien vara några av faktorerna till att risken för hot och våld ökar.
Flera studier har också visat att utbildning i bland annat krishantering kan förebygga att hot och våld som uppstår på arbetsplatsen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.