Foto: Flickr/Erik Törner.
Foto: Flickr/Erik Törner.

Migrationsmål som rör ensamkommande flyktingbarn ska ta max två månader. Ekots granskning visar att det kan ta mer än dubbelt så lång tid.

Enligt regeringens regleringsbrev för domstolarna, får migrationsmål som rör ensamkommande barn högst ta två månader att avgöra. Ekot visar i sin granskning att den genomsnittliga handläggningstiden i år på migrationsdomstolarna, i Malmö, Göteborg, Stockholm och Luleå, har avgjorts efter tre till fem månader.

Hittills i år har de genomsnittliga handläggningstiderna i Luleå varit fem månader. I Göteborg har handläggningar tagit i genomsnitt 4, 2 månader, i Malmö 3, 5 månad och i Stockholm 2, 8 månader, enligt Ekots granskning.

Victoria Bäckström, lagman vid Förvaltningsrätten i Luleå med ansvar för migrationsdomstolen där, förklarar delvis väntetiden med underbemanning.

– Det fanns en beräkning på antalet inkommande migrationsmål när Migrationsdomstolen i Luleå startade men den har visat sig inte alls stämma. Vilket gjorde att vi ineldningsvis helt enkelt hade anställt för lite människor, säger Victoria Bäckström till Ekot.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen, vill att regeringen ser över domstolarnas hantering av asylansökningar för ensamkommande barn för att de inte ska drabbas.

– För det enskilda barnet betyder det enorm mycket. Den här väntan att inte veta vad som ska hända. Fem, sex månaders väntan i ett barn liv det är väldigt lång tid. Det skapar väldigt mycket oro och stress och ångest. Så att ju längre handläggningstider desto sämre mår ju barnen, och ungdomarna, säger Elisabeth Dahlin till Ekot.