Omfattande anti-romska demonstrationer skakar Bulgarien. Landets styrande politiker kallar protesterna för kriminella. De riskerar därmed att spela nationalistiska partier i händerna.
Sedan i fredags kväll har anti-romska protester skakat Bulgarien. Utanför parlamentsbyggnaden i Sofia samlades uppemot 1 000 demonstranter i går kväll för att protestera mot romerna i landet.
Även i andra stora bulgariska städer har nationalistiska demonstranter intagit gatorna. Från Varna och Sofia kommer rapporter om krossade fönster, bränder och oroligheter i romska områden. Flera människor har skadats i protesterna. Bulgariska medier går på vissa håll så lång som att kalla de pågående protesterna för början på ett nationellt krig.
Den utlösande faktorn för kravallerna var att en 19-årig ung man dödades i byn Katunitsa, i södra Bulgarien. Det ledde till uppror bland lokalbefolkningen mot maffiabossen Kiril Rashkov vars mark under lördagskvällen blev vandaliserad.
Flera tvister pågår kring Kiril Rashkovs marker och det är väl känt att han inte har betalat skatt under flera års tid. En situation som kompliceras av att korruptionen i landet är utbredd, och sträcker sig ned på lokal nivå.
“Blod mot blod”
Bulgariens största nationalistiska parti Ataka försökte redan i somras att dra nytta av Rashkovs romska ursprung i Nikolaj Pehlivanovs borgmästarkampanj. På ett torgmöte i centrala Sofia beskrevs Rashkov som en girig kapitalist: som aldrig betalar skatt, men som alltid har mer mat i kylskåpet än vad vanliga bulgarer har.
När protesterna väl hade inletts anslöt sig snart hundratals fotbollssupportrar från Plovdiv och Sofia till kravallerna. Om något liknande skulle hända i Sverige skulle det vara som om Djurgårdens och AIK:s supportrar skulle bege sig till Rosengård för att sätta eld på bostadshus.
Måltavlorna för protesterna har sedan spridits och nu attackeras romska bosättningar och moskén i Sofia. Över 60 000 personer är medlemmar i Facebook-gruppen ”Beskydda de gripna bulgarerna i byn Katunitsa.”
Att unga nationalister mobiliseras på Sofias gator och kräver ”blod mot blod” är inte förvånande. Nationalismen i landet är systematiskt utbredd. Atakas partiledare Volen Siderov anser att nationalism är den enda ideologin som kan fungera i landet. En åsikt som han dessvärre vinner stöd för bland både arbetare och akademiker. Väljarna kommer från vänster- såväl som högerkanten.
Politisk dimension tonas ned
På regeringsnivå försöker styrande politiker att tona ned den politiska dimensionen i protesterna. I ett uttalande från premiärminister Boiko Borisov menar han att protesterna ska ses som rent kriminella:
– Dessa våldsdåd är kriminella och alla statliga politiker bör hantera oron som just kriminella handlingar, sade Borisov.
I likhet med sommarens protester i London har vice inrikesminister Veselin Vichkov sagt till public service-kanalen BNT att föräldrar måste ta ansvar för sina barn. Han har också skyllt protesternas utbredning på de sociala medierna – något som klingar bekant från David Camerons uttalanden om att stoppa människor från att använda Twitter och Facebook om de kan tänkas planera demonstrationer.
Men att Bulgariens politiska ledning tonar ned den politiska dimensionen riskerar att spela nationalistiska partier i händerna. Nationalistpartiet Ataka har redan fördömt dådet i Katunitsa, och börjat aktivera sina anhängare.
Den politiska ledningen tar förmodligen även den utbredda korruptionen i beaktande när de förklarar händelserna som icke-politiska. Maffiabossar – oavsett etniskt ursprung – kan ofta åtnjuta skydd från polisen och straffrihet, vilket brott de än begår.
Att både premiärminister Boiko Borisov och president Georgi Parvanov besökt Katunitsa och uttalat sitt stöd för det multikulturella samhället är viktigt. Men fortfarande finns inget parti, eller organisation, i Bulgarien som verkligen tar strid för romers villkor.
I videoklippet nedan, från 25 september, visas Rashkovs hus brinna i lågor. Efter en stund hör man nationalisterna skrika:
”Zigenarna under tvålen, turkarna under kniven”.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.