Bild: News Øresund - Peter Mulvany
Bild: News Øresund - Peter Mulvany

Industrins märke är satt. Men långt ifrån alla fackförbund är nöjda med nivån. Byggnads och Målarnas varsel om strejk ligger fast.

Trots en turbulent start på förhandlingarna nådde industrins parter en överenskommelse innan det gamla industriavtalet löpte ut. På torsdagskvällen stod det klart att industriarbetarna får löneökningar på 2,2 procent på ett år. Ett avtal som facken inom industrin var uppenbart mer nöjda med än arbetsgivarna.

– Det är enligt min uppfattning ett för högt avtal. Om det går som vi bedömer kommer det här avtalet att försämra konkurrenskraften, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Nyhetsbyrån Direkt.

Löneökningarna på 2,2 procent ligger betydligt närmare industrifackens ursprungliga krav på 2,8 än arbetsgivarnas på 0,5 procent. Dessutom fick arbetsgivarna släppa sina krav på mer flexibla arbetstider och lokala avtal med lägre lön och sämre villkor än det centrala kollektivavtalet.

Att arbetsgivarna ändå skrev på avtalet beror enligt Anders Weihe på att konflikt är ett sämre alternativ.

Även Pappers har nu slutit avtal med Industriarbetsgivarna på 2,2 procent. Men till skillnad från industrifacken får Pappers medlemmar rätt till delpension utan att det tas från de 2,2 procenten.

– Vi är nöjda och har fått ett väldigt bra avtal. Måluppfyllelsen är 80 procent av vårt utgångsbud. Det är verkligen jättebra, säger Pappers ordförande Matts Jutterström till Arbetet.

Men Svenskt Näringsliv anser att industriavtalets märke är för högt, och kommer bli besvärligt för andra branscher i avtalsrörelsen.

– Därför måste industrins märke utgöra ett tak för kostnadsökningar på andra avtalsområden, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppson i ett pressmeddelande.

Det är högst osäkert att det blir som Svenskt Näringsliv vill. Efter att LO-samordningen föll i höstas har flera fackförbund sagt att de inte tänker hålla sig till industrins märke.

6F-facken (Fastighets, Elektrikerna, Målarna och Seko) har begärt 3,2 procents löneökningar, och står fast vid kraven. Byggnads har varslat om strejk för drygt 2 600 medlemmar på totalt 60 företag med start den 12 april.

– Varslet är helt nödvändigt för att komma till rätta med framtidens utmaningar, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Dagens Nyheter.

Förutom löneökningar kräver Byggnads också ordning och reda på byggarbetsplatserna, och krafttag för ökad jämställdhet och mångfald.

Även Målarförbundet har varslat om strejk. Den 8 april tas 260 målare på 30 arbetsplatser ut i strejk och ytterligare 180 tas ut den 22 april, ifall inget avtal har nåtts då.

Måleriföretagen har svarat med att varsla om lockout på samma arbetsplatser, arbetsgivarnas motsvarighet till strejk. Lockouten träder i kraft den 8 april.

Några veckor senare, den sista april, går Kommunals avtal med Sveriges kommuner och landsting ut. Kommunal kräver högre löneökningar än industrin för undersköterskor, men i övrigt accepterar facket märket.

– Vi litar på att industrin som normerar tar ut de pengar som man kan få i dagsläget i avtalsförhandlingarna, det har vi alltid gjort. Vi har inga synpunkter på det, de har gjort en bra förhandling utifrån de förutsättningar som har funnits, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till SVT.