DIGITAL VÅRD Digitala vårdgivare som Min doktor och Kry har haft färre sökande i sommar än annars. Enligt Region Jönköping är det inte förvånande då färre generellt sett söker vård som inte är akut under sommaren.
Vårdgivarna Min doktor och Kry fortsätter att växa månad för månad, enligt siffror från Region Jönköping som administrerar den stora majoriteten av alla besök hos nätläkarna som görs av privatpersoner i Sverige. Men under juni och juli har ökningen varit något mindre än tidigare under året.
I maj gjordes 17 400 besök hos Min doktor och Kry via vården inom Region Jönköping. I juni var det 18 400 besök, och i juli sökte 18 750 patienter vård hos de två bolagen. Eftersom Min doktor och Kry har tecknat avtal med två privata vårdcentraler som finns inom vårdvalet i Region Jönköping, sker transaktionerna för besök hos Min doktor och Kry via Jönköping, oavsett var i landet patienterna bor.
Jonatan Vincent, ekonomiansvarig på Region Jönköping, tror att de lägre besökssiffrorna hos nätläkarna beror på att vårdbesöken generellt sett går ned på sommaren.
– Om man är iväg på semester kanske man inte gör de sjukvårdsbesök som man gör när man är hemma i vardagslunken, om det handlar om lättare och inte akuta besök, säger Jonatan Vincent om besöksstatistiken.
Samtidigt säger han att det är främst den planerade vården, alltså operationer och liknande, som sjunker på sommaren i jämförelse med vanliga spontanbesök.
Kry, som får en majoritet av sina besök via avtalet med vårdcentraler inom Region Jönköping, uppger på samma sätt att ökningstakten i vårdbesök har dämpats något under sommaren. Samtidigt har besöksmönstret förändrats något geografiskt.
»En tydlig skillnad nu under sommaren gällande geografi är att antal nya användare ligger på samma nivå som tidigare, men andelen patienter som är folkbokförda i Stockholm har minskat markant och istället ökat i en högre takt i de andra landstingen« skriver Livia Holm, Sverigeansvarig på Kry i ett mejlsvar till Dagens Arena.
Enligt patientutvärderingar som Kry gör ser de också en ökning av patienter som uppger att de använder tjänsten för att de befinner sig i glesbygd och har långt till närmaste fysiska vårdgivare.
Min doktor kan ännu inte tolka några geografiska förändringar i varifrån patienter kommer som har sökt vård hos dem under sommaren. Däremot finns en del förändringar i vad patienter söker för, i huvudsak säsongsbetonat i den mån att det är fler hudåkommor, exempelvis i form av bett, stick, födelsemärken och borreliasymptom.
Varken Kry eller Min doktor har ingått några nya avtal med vårdgivare eller regioner och landsting inför sommaren.
»Vi har inga nya avtal med regioner eller vårdgivare men vi har sedan tidigare ett gott samarbete med Novakliniken (vårdkedja i sydöstra Skåne) och de har valt att hänvisa fler av sina listade patienter till vår tjänst under sommaren för att kunna bibehålla korta väntetider med sommarbemanningen«, skriver Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min doktor, i ett mejl.
Region Halland hade under förra året en pilot med Min doktor, och under sommaren ingicks ett särskilt avtal där tanken var att nätläkarföretaget skulle avlasta den vanliga vården, då mycket turister kan öka trycket på vården under sommaren i Halland. Men i sommar har Region Halland inte använt sig av nätläkartjänster alls.
– Anledningen är att vi tog ett tidigt beslut om att vi ville göra utvärderingen (av piloten red.anm.) klar, och sedan se hur vi skulle gå vidare, säger Kjell Ivarsson, förvaltningschef på närsjukvården inom Region Halland.
Dagens Arena har tidigare också berättat om uppstickaren A & O Omsorg, som startade nätläkarverksamhet, öppen för hela Sverige, i början av maj. Företaget driver också fysiska vårdcentraler i Östergötland. Enligt vd:n Sakarias Mårdh sker nätläkarverksamheten ännu i en ganska blygsam skala, vilket i mycket beror på att de inte har möjlighet att marknadsföra sig så stort. De digitala besökarna kommer från hela Sverige, men framförallt från Östergötland.
– Det är lägre besökssiffror på sommaren, och högre på helger när vanliga vårdcentraler har stängt, säger Sakarias Mårdh.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.