Var tredje hemtjänstutförare saknar omdömen på Stockholms stads hemsida. Till två av dem kommer de äldre skickas i september efter månadens lotteri.
En majoritet av de äldre i Sveriges LOV-kommuner gör inte ett aktivt val av vem som ska utföra deras hemtjänst. I Stockholm föga förvånande med tanke på att de har 221 utförare att välja mellan och 75 av dem saknar omdömen för att avgöra vilken kvalitet utföraren håller.
– Det är omöjligt att göra ett informerat val. Hela systemet är ohållbart, det är alldeles för många och svajiga aktörer, säger Roger Mogert (S), oppositionsborgarråd i Stockholm stad.
De äldre som inte väljer blir förpassade till månadens ”icke-valsalternativ”. Varje år får Stockholms utförare anmäla sig till att vara med i lotteriet om att bli ett icke-valsalternativ, med kravet att de ska ha bedrivit verksamhet längre än 15 månader.
I septemberlotteriet hade bolagen Eveo AB, Livis omsorg, Bonitas AB och Vård och omsorgsteamet turen att bli dragna ur stadens box. Två av bolagen, Livis omsorg och Bonitas AB, har inga brukaromdömen på Stockholms stads hemsida, vilket är brukarnas enda sätt att se vilken kvalitet utföraren håller. För att få reda på om utföraren har några anmärkningar eller varningar måste man ringa till Äldrevårdsförvaltningen.
För alla utförare som verkat under mer än ett år ska det också finnas en verksamhetsuppföljning på hemsidan. Bonitas AB har ingen verksamhetsuppföljning för 2013 och Livis omsorg hade vid tillfället för sin uppföljning 11 brukare.
Månaden innan var en av utförarna Svensk personlig hemtjänst. Enligt en granskning som Kommunalarbetaren gjorde i början av året hade bolaget under 2013 inte en enda brukare och den hemsida som staden hänvisar till var en blogg med ett enda inlägg: Hej Världen! Om man klickar på länken i dag får man reda på att domännamnet är ledigt.
Enligt samma undersökning saknade 58 procent av företagen kollektivavtal.
– Allt pekar på att det här systemet inte fungerar. Det finns inga kvalitetsgarantier, majoriteten av utförarna saknar kollektivavtal och många slarvar med skatten. Äldreomsorgen är mer en marknadspolitisk åtgärd än vad det är omsorg om äldre, säger Mogert.
När brukare och anhöriga får bedöma hemtjänsten hamnar Stockholm i dag på plats 273 av landets 290 kommuner enligt Socialstyrelsens ranking. Lotteriet är det första Socialdemokraterna i stadshuset vill avskaffa vid ett maktskifte.
– Det finns ingen orsak att ha det kvar. Det logiska är att ha kommunen som icke-valsalternativ. Vi kommer också att utreda om vi ska avskaffa LOV. Målet är att det ska finnas valfrihet, med det måste vara färre entreprenörer, säger Mogert.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.