Maria Arnholm ny partisekreterare för FP. ”FP får lättare att locka mer vänsterlutande liberaler”, konstaterar Svend Dahl, chef Liberala nyhetsbyrån.
På onsdagen utsågs den avgående jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) till ny partisekreterare för Folkpartiet. Det tyder på förnyelse inom partiet, men om det för Folkpartiet närmare Socialdemokraterna är för tidigt att säga, menar Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.
– Det gör det i alla fall inte svårare att förhandla. Partiet kommer att ha lättare att locka mer vänsterlutande liberaler, men om positionen i sakfrågor kommer förändras är för tidigt att säga, säger Dahl.
Han tror snarare att valet av Arnholm bäddar för Folkpartiets interna resa. Arnholm har haft en framträdande roll i partiet och varit en av frontfigurerna för den försiktiga omorientering som det gjort det senaste året. Hon är också attraktiv för poster utanför politiken och har värdefull chefskompetens som partiet inte vill mista, menar Dahl.
– De måste blicka mot jämställdhet och välfärdsfrågor som stabila socialförsäkringssystem. Skillnaden mellan de borgerliga partierna har varit väldigt liten, det har varit långsiktigt dåligt för Folkpartiet, säger Dahl.
I dagens läge verkar det som att Björklund kommer att sitta kvar som partiledare. Men om Folkpartiet ska göra den ideologiska omorientering som allt tyder på, kan han inte sitta kvar allt för länge, menar Svend Dahl.
– Han kan inte symbolisera den förändringsprocess som partiet måste gå igenom. Han kan vara den som initierar, men han blir märkbart obekväm när han konfronteras med frågor om exempelvis jämställdhet, säger Dahl som ser Birgitta Ohlsson som den givna efterträdaren.
Det som talar emot Ohlsson är dock att Björklund skulle ha lättare att hantera en eventuell förhandling med Socialdemokraterna.
– Han är mer höger och kommer inte att behöva ta en intern svekdebatt. Ohlsson och Arnholm skulle ha större uppförsbacke, säger Dahl.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.