Minimilöner EU-domstolens generaladvokat ger Sverige och Danmark rätt och föreslår att EU-direktivet om minimilöner ska ogiltigförklaras. LO välkomnar beskedet men menar att det är för tidigt att andas ut.
EU-domstolens generaladvokat föreslår att domstolen går på Danmarks och Sveriges linje och återkallar direktivet om minimilöner i sin helhet. Det var Danmark som först begärde att EU-domstolen skulle ogiltigförklara direktivet efter att det antogs av EU:s ministerråd och parlamentet hösten 2022.
Danmark och Sverige hade röstat nej och Danmark hävdade att det finns delar i direktivet som kräver enhällighet i ministerrådet. Man begärde därför in en talan mot rådet och parlamentet i januari 2023. Sverige ansökte kort därefter om att få stödja Danmarks talan vilket godkändes. Enligt länderna inkräktar direktivet på arbetsmarknadens parters autonomi, vilket enligt dem går emot artikel 153.5 i EUF-fördraget.
Nu ger alltså generaladvokaten Sverige och Danmark rätt. Ett besked som glädjer LO.
– Vi välkomnar självklart beskedet. LO har jobbat med frågan tillsammans med PTK och Svenskt Näringsliv inom ramen för Arbetsmarknadens EU-råd för att skydda den svenska modellen. Vår gemensamma uppfattning är att lagstiftaren har gått över gränsen i minimilönedirektivet och generaladvokaten har kommit till samma slutsats, säger LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Råder samsyn i riksdagen
Han menar att direktivet inte är förenligt med EU-fördraget. Veli-Pekka Säikkälä påpekar samtidigt att dagens besked bara är en rekommendation.
– Det är för tidigt att andas ut, säger han.
Även Svenskt Näringsliv är glada över beskedet.
– Generaladvokatens besked är glädjande och visar att Sverige och Danmark har haft rätt i sin kritik mot EU:s överträdelser. Detta ger stöd för principen att EU ska respektera medlemsländernas självbestämmande i arbetsmarknadsfrågor. Nu inväntar vi EU-domstolens slutliga avgörande, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.
Arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) menar att EU inte har kompetens att lagstifta på sättet som gjorts i minimilöne-direktivet.
”Vi stod upp för den svenska lönebildningsmodellen och arbetsmarknadens parters autonomi. Nu inväntar vi med stort intresse domstolens dom i målet”, skriver hon till Dagens Arena.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.