Sahraa Karimi och Ann Linde (Foto: Thomas Persson Stockholm filmfestival)

Nyhet Den afghanska filmregissören Sahraa Karimi vädjade om svenskt stöd i ett samtal med utrikesminister Ann Linde under torsdagen. Vi har påmint talibanerna om de internationella förpliktelser de har, menar Linde.

Sahraa Karimi lever i flykt. Hon var den första kvinnliga ordföranden för det afghanska filminstitutet. Med tre filmer i bagaget om kvinnoförtryck lämnade hon landet i augusti när talibanerna tog över Kabul.

Under torsdagen bad hon utrikesminister Ann Linde (S) om svenskt stöd i ett panelsamtal på Stockholms filmfestival. Sahraa Karimi vill att Sverige spelar en central roll i att kräva demokratiska värderingar av talibanerna:

– Stoppa inte diskussionerna om Afghanistan. För att er roll som land är väldigt stark. Ni var en av huvudgivarna till Afghanistan. Det här är min vädjan till er. Jag ber er att inte erkänna talibanerna, säger Sahraa Karimi.

I dagsläget erkänner Sverige inte talibanernas regim. I en tidigare intervju med SVT fastslog Ann Linde att det ”inte finns på bordet”. Men samtal med talibanerna är viktigt menar hon. För att bistånd ska kunna komma in i landet.

Nu råder stora osäkerheter för de som sätter sig emot. Dödshot, censur och återgång till hur det var innan är en stor risk menar Ann Linde. Därför vill hon se starkare arbete med de verktyg som finns tillgängliga.

– Det finns fortfarande en liten möjlighet att påverka talibanerna. Det internationella samfundet har talat med en enad röst för att påminna talibanerna om de internationella förpliktelser de har. Det bör finnas respekt för mänskliga rättigheter och friheter för media, säger Ann Linde och fortsätter:

– Vi har krävt att kvinnliga humanitärarbetare måste kunna fortsätta sitt viktiga arbete för att stödja kvinnor och flickor. Och vi har också diskuterat i det internationella samfundet att ha en bredare rådgivande panel.

 

Sahraa Karimi och Ann Linde (Foto: Carl Enderstein)

 

Sahraa Karimi menar att hennes generation av kvinnor hade kommit långt på vägen:

– Jag vill berätta om min generation. Speciellt generationen från 2001. Vi växte upp och vi kämpade. Vi var en generation kvinnor och flickor som sökte utbildning, jämställdhet och för att bli erkända inom det väldigt patriarkala samhället, säger Sahraa Karimi och fortsätter:

– Vi började bli ett progressivt land. Särskilt kvinnor i Afghanistan började bli viktiga för utvecklingen inom landet. Vi fick många viktiga röster, men nu är många av de tystade.

Ann Linde anser att det är viktigt att bistånden till Afghanistan fortsätter. Så att organisationer som Svenska Afghankommittén kan fortsätta sitt arbete, och nå ut till kvinnor barn som vill få utbildning. Men pengarna ska kontrolleras på vägen:

– Vi kommer tillsammans med det internationella samfundet försöka få in humanitärt bistånd till organisationer. Så de ska kunna fortsätta sitt arbete. Man måste ha, som i alla svåra länder, så många kontrollstationer som det går. Framför allt för så det inte går pengar till talibanerna utan till organisationerna och FN, säger Ann Linde.

Tidigare i höst avslöjade DN att det svenska biståndet misstänks gå till fel händer. Forskningschefen vid Afghanistan Public Policy Research Organization, Saeed Parto menar att korruptionen var väldigt utbredd:

– För att kunna styra om någon beviljas bistånd eller inte måste agenten vara i maskopi med de mer seniora internationella beslutsfattarna. Det här visar att korruptionen går högt upp inom de internationella biståndsorganisationerna, säger Saeed Parto till DN.

Även Sahraa Karimi har blivit anklagad för korruption. Hennes medverkan på Stockholms filmfestival har kritiserats. En grupp på åtta afghanska kvinnoaktivister menar att hon agerat korrupt i sin tidigare roll.

– Att utse Sahraa Karimi till juryordföranden är respektlöst mot konstnärer som arbetar för fri konst, kultur och mänskliga rättigheter, säger aktivisten Bahar Sohaili till P1 i Sveriges Radio.

Sahraa Karimi nekar till anklagelserna:

– Det är nonsens. Jag fick inte mitt rykte inom en timme eller en natt. Det är arbete som skett över femton år. Jag är en mycket känd feminist i Afghanistan, jag är och har hjälpt många kvinnor. Jag tror att det är de som är vänner med korrupta människor i Afghanistan, som jag har kämpat mot i åratal.