Modeveckan På modeveckan i Stockholm visar de svenska hyllade modeföretagen sina nya kollektioner. Men många av designföretagen saknar kollektivavtal, visar en kartläggning från Handelsnytt.
Modeveckan i Stockholm, där hyllade svenska designers visar upp sina nya klädkollektioner, har precis dragit igång. På catwalken handlar det och lyx och glamour men för personalen som jobbar med att sälja kläderna i butik är tillvaron inte lika flärdfull.
Av tio svenska designföretag saknar fyra – Acne Studios, Hope, House of Dagmar och Rodebjer – kollektivavtal, visar tidningen Handelsnytts kartläggning. Därmed är de anställda varken garanterade lönehöjningar eller ob-ersättning och omfattas heller inte av regler för visstidsanställningar.
Acne Studios, som förra året omsatte över 1 miljard kronor och har närmare 200 anställda, vill inte kommentera anställningsvillkoren
– Acne Studios avböjer att svara på detaljfrågor mellan företaget och våra anställda, säger pressansvarig Mattias Hagenström till tidningen.
J Lindeberg har visserligen tecknat ett så kallat hängavtal för butikspersonalen men saknar kollektivavtal för de drygt 80 personer som arbetar på huvudkontoret. Företaget vill dock inte kommentera varför man inte tecknat kollektivavtal för alla.
*Artikeln har korrigerats.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.