Val 2018 LO storsatsar på kampanjarbete inför valet och vill ha 500 000 valsamtal med sina medlemmar. Svenskt Näringsliv svarar med att uppmana sina 60 000 medlemmar att säga nej till politiskt påverkansarbete på arbetsplatsen.
Under LO:s valupptakt i onsdags tryckte ordförande Karl-Petter Thorvaldsson på vikten av att som fackligt aktiv få uttrycka sin åsikt på sin arbetsplats.
– Vi har yttrandefrihet i Sverige, vi får prata om vad vi vill även på arbetsplatsen, sa han under sitt tal.
Och det är en storsatsning LO gör: 30 miljoner spenderas på att verka för en socialdemokratiskt ledd regering.
Planen är att LO ska genomföra 500 000 samtal, på telefon eller arbetsplatser, med medlemmar och kolleger och prata politik inför valet. Om målet lyckas skulle det vara en fördubbling jämfört med valet 2014 när LO hade 250 000 samtal.
Samma dag som LO hade valupptakt gick Svenskt Näringsliv ut och bemötte LO:s besked om valkampanjen, med att uppmana sina 60 000 medlemsföretag att »säga nej till politik« på jobbet. De anser att politiska trycksaker och affischer inte bör delas ut på arbetsplatsen.
– Vi anser att betald arbetstid ska ägnas åt arbete. Politisk verksamhet på arbetstid går ut över arbetet och bör därför inte tillåtas, säger Svenskt Näringslivs arbetsmarknadschef Carina Lindfelt i ett pressmeddelande.
Therese Guovelin, LO:s vice ordförande reagerar starkt på Svenskt Näringslivs drag.
– Jag tycker att det är jätteallvarligt. De har försökt tysta oss och stoppa oss i över 100 år, fast vi har både yttrandefrihet och föreningsfrihet Sverige. Det som Svenskt Näringsliv gör nu är att de skapar både politisk konflikt och osäkerhet genom att skicka ut sådan här smörja, säger Therese Gouvelin.
LO får redan i dag emellanåt samtal från medlemmar vars arbetsgivare vill hindra dem från att prata politik, och hon tror att det kan bli fler sådana fall nu efter uppmaningen från Svenskt Näringsliv
– Den grundläggande fackliga uppgiften är att få prata om villkoren på jobbet. Ska vi då inte få prata om att andra partier vill luckra upp LAS eller sänka våra löner? Oavsett om man är fackligt aktiv eller inte bör man uppmuntras att diskutera sina åsikter på arbetsplatsen. Det finns inget som arbetsgivaren ska kunna säga om det här, så länge det inte sinkar arbetet, säger Therese Guovelin.
Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och adjunkt på Stockholms universitet, ger LO rätt i en kommentar i DN. Både att säga sin åsikt, och att sprida politiskt material ingår i yttrandefriheten, och gäller också anställda på deras arbetsplats.
– Det finns en fara med den här typen av uttalanden. Det kan göra att medarbetare uppfattar att deras rättigheter inte är så stora som de faktiskt är och att man då bygger en icke önskvärd tystnad om politiska frågor i stort, säger Nils Funcke till DN.
Dagens Arena har sökt Svenskt Näringsliv för ytterligare kommentarer men har inte fått någon återkoppling. Moderaterna avböjer att svara på hur de ser på frågan om politik på jobbet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.