FLYGSKATT Trots massiv kritik från oppositionspartierna och hot om att stoppa regeringens budget, går regeringen vidare med sin föreslagna flygskatt.
I dag blev det klart att den rödgröna regeringen går vidare med flygskatten. Bakom regeringens lagförslaget står Miljöpartiet.
– Vi har ju varit väldigt tydliga med att vi helt enkelt faktiskt behöver ta betalt för de utsläpp som flyget orsakar, säger biträdande finansminister Per Bolund till Ekot.
I Riksdagen har förslaget mötts av massiv kritik från oppositionspartierna. I samband med att vårbudgeten debatterades i riksdagen varnade Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström regeringen för att lägga fram förslaget.
– Pröva inte riksdagsmajoritetens tålamod i denna fråga. Backa från skatteförslagen, sade Källström rapporterar Dagens Industri.
Trots hot om att stoppa kommande regeringens budget är Per Bolund optimistisk.
– Ja vi tror ju inte att någon i dagens läge är beredd att kasta ut Sverige i politiskt och ekonomiskt kaos.
Också från flygbolagen är kritiken stor. Fredrik Henriksson, presschef på SAS, säger att skatten är något som främst kommer drabba resenärer
– Konsekvenserna är stora med färre jobb, sämre tillgänglighet i många delar av landet där det inte finns något annat alternativ än flyg och en svagare konkurrenskraft för Sverige. Det är ett högt pris att betala från något som knappt har en klimatpåverkan.
Forskningssidan hade emellertid velat se ännu högre skatter. Göteborgs Universitet och KTH skriver i sina remissvar att skattenivåerna som föreslås är för låga för att nödvändig skillnad. KTH menar att man istället bör överväga de nivåer som finns i bland annat Storbritannien, det vill säga dubbelt så höga skatter.
Flygskatten är indelad i tre nivåer 80 kronor för inrikesflyg och inom EU, samt 280 eller 430 kronor extra för längre flygresor. USA, Kanada, Tunisien och Turkiet kommer däremot subventioneras. De tre förstnämnda flyttas från kategori tre till två och Turkiet från kategori två till ett.
–För de här länderna har vi gjort en annan bedömning. Det är en sammanvägning av olika samhällsintressen, säger Gösta Brunnander, pressekterare för finansminister Magdalena Andersson (S).
Vilka sammanvägningar regeringen har gjort kan Gösta Brunnander inte svara på.
– Alla remisser har beaktats, sedan har en väl vald sammanvägning gjorts av dem.
– Det är en komplicerad lagstiftning i och med att den fortfarande är så pass ny. Jag kan inte säga exakt hur den sammanvägningen ser ut, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.